Hyppää sisältöön

Pneumokokkirokotukset alkavat aikaisintaan vuoden päästä

Pikkulasten pneumokokkirokotukset alkavat ensi vuoden syksyllä. Täsmällinen aikataulu on vielä tarkentumatta, koska H1N1-pandemia saattaa hidastaa rokotteen saatavuutta eikä tarjouskilpailuakaan ole vielä aloitettu.

Lääkintöneuvos Merja Saarinen sosiaali- ja terveysministeriöstä toteaa, että rokotukset päästään aloittamaan aikaisintaan syyskuun alussa vuonna 2010.

- En uskalla varmaksi sanoa, missä kuussa rokotukset alkavat. Rokotteen saatavuudessa saattaa tulla ongelmia, Saarinen sanoo.

Pneumokokkirokotteen saatavuutta hidastaa H1N1-pandemia, koska Saarisen mukaan jotkut maat käyttänevät rokotetta sikainfluenssaa vastaan ja lääkkeen kysyntä on kovaa. Myös tarjouskilpailu ottaa oman aikansa.

- Jos lääkkeen saatavuudessa on normaali tilanne, saamme rokotteen maahan loppukeväästä. Ja koska emme tee kesällä muutoksia rokoteohjelmaan, rokotukset voivat alkaa aikaisintaan syyskuussa, Saarinen sanoo.

Ehkäisee myös aikuisten sairastumista

Pneumokokkirokotteen arvioidaan ehkäisevän noin 9000-10000 lasten välikorvantulehdusta ja 200 keuhkokuumetta vuodessa. Saarisen mukaan on myös arvioitu, että rokotukset ehkäisevät vuosittain aikuisväestössä noin 1000 keuhkokuumetta ja 200 muuta veren pneumomokkitautia, kun lapset eivät levitä bakteeria.

Pneumokokkirokotukset voidaan aloittaa, koska hallituksen ensi vuoden budjettiesityksessä on varattu tätä varten rahaa. Rokotteen lisäämisen kulu on ensi vuonna noin kuusi miljoonaa euroa, minkä jälkeen kulut olisivat 9,5 miljoonaa euroa vuodessa.

Rokottaminen vähentäisi myös terveyskeskuskäyntejä ja vanhempien poissaoloja työstä, josta arvioidaan koituvan säästöjä ainakin pneumokokkirokotteesta aiheutuvien kulujen verran.

Pneumokokkikonjugaatiorokotteella pyritään ehkäisemään muun muassa korvatulehduksia, aivokalvontulehduksia, verenmyrkytyksiä ja keuhkokuumetta. Rokote tullaan antamaan todennäköisesti alle 1-vuotiaille pikkulapsille.

.
.