Kymmenet suomalaissotilaat tahtovat merirosvojahtiin

Kymmenet sotilaat ovat valmiita lähtemään suomalaisessa sotalaivassa Somalian vesille torjumaan merirosvoja. Merivoimat on valmistautunut mahdolliseen kriisinhallintaoperaatioon etsimällä vapaaehtoisia lähtijöitä ja kunnostamalla miinalaivoja. Valtionjohdon on määrä päättää EU-operaatioon osallistumisesta alkusyksystä.

Kotimaa
Kuvaa miinalaiva Pohjanmaan kannelta
YLE

Todennäköisin Afrikkaan lähtevä laiva olisi miinalaiva Pohjanmaa, sillä sitä on jo pitkään kunnostettu kuumiin oloihin sopivaksi. Jos Suomi päättää lähettää sotalaivan Somalian rannikolle, kyseessä olisi ensimmäinen kerta, kun suomalaislaiva kamppailisi merirosvoja vastaan. Suomalaiset olisivat osa EU-operaatiota, jonka tarkoitus on ennen kaikkea turvata ruokakuljetuksia Somaliaan.

Miehistöön tarvittaisiin noin 120 jäsentä, sekä reserviläisiä että armeijan kantahenkilökuntaa. Merivoimien alustavissa kyselyissä jo kymmenet ovat ilmoittautuneet halukkaiksi lähtemään. Varsinaisesti miehistön valinta ja koulutus alkaa vasta, jos maan johto päättää lähettää suomalaislaivan merirosvo-operaatioon, miinalaiva Pohjanmaan päällikkö, komentajakapteeni Jon von Weissenberg kertoo.

Valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspolittinen valiokunta käsittelee laivan lähettämistä syyskuussa. Weissenbergin mukaan merivoimille tulee kova kiire, jos laiva yritetään saada matkaan jo ensi vuoden alussa.

- Muun muassa laivan jäähdytysjärjestelmiä pitää vielä uudistaa ja miehistö kouluttaa. Mutta uskon, että laiva pääsee matkaan tammikuussa, jos lähettämispäätös tehdään.

Merirosvot ampuivat kivääreillä ja singoilla

Kuumassa aallokossa toiminen ei tulisi olemaan helppoa. EU-operaation Suomelle kaavailtu vuoro sattuisi juuri kevääksi eli vuodenajaksi, jolloin piraatit yleensä ovat tehneet eniten iskuja. Useimmat merirosvot ovat entisiä kalastajia, jotka nyt yrittävät elättää itsensä kaappauksilla.

Komentajakapteeni Weissenbergin mukaan merirosvoilla on konekivääreitä, rynnäkkökivääreitä ja sinkoja. Usein rosvot virittävät itseään paikallisella khat-huumeella, joten heidän käytöksensä on arvaamatonta. Varsinkin merirosvoalusten tarkastukset voivat olla vaarallisia tehtäviä.

- Kun tuollaiseen tarkastustehtävään lähdetään, on valmistauduttava siihen, että he ampuvat takaisin, Weissenberg huomauttaa.

Viime keväänä ilmapiiri Somalian rannikolla kärjistyi pahimmilleen, kun merirosvot kaappasivat yhdysvaltalaisen aluksen kapteenin, ja Yhdysvaltain laivaston erikoisjoukot lopulta ampuivat kolme merirosvoa kapteenin pelastamiseksi.

Komentajakapteeni Weissenberg korostaa, ettei hän usko suomalaisten joutuvan koviin voimankäyttötilanteisiin. Esimerkiksi alueella olleet ruotsalaiset ovat ampuneet vain varoitustulta laivojen pysäyttämiseksi. Merivoimat on suunnitellut palkkaavansa miehistöön kaksi tulkkia, jotta paikallisten kanssa voitaisiin aina neuvotella.

Lähteet: YLE Uutiset/ Paula Pokkinen