1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Suomalainen kansanmusiikki

Sirkus tekee kansanmusiikkia kansalle

Suomalaista kansanmusiikkia on aika ajoin leimannut ryppyotsaisuus ja akateemisuus. Sysmäläisten Keinosen veljesten luotsaama Sirkus yhtye on uudella Hiluhilu-levyllään tuonut tuttuihin kansanlauluihin uutta svengiä.

Sirkus-yhtyeen Petri ja Keijo Keinonen ovat soittaneet yhdessä jo kymmeniä vuosia. Kuva: YLE / Mikko Tuomikoski

Petri ja Keijo Keinonen ovat soittaneet yhdessä jo kymmeniä vuosia. Alussa soitettiin Hurriganesia ja muuta 70-luvun musiikkia, mutta pikkuhiljaa veljekset siirtyivät kansanmusiikin puolelle.

- Soitimme pitkään irlantilaista kansanmusiikkia, mutta pikku hiljaa kasvoi sellainen tunne, että meidän pitäisi tutkia omia, suomalaisia, musiikillisia juuriamme, kertoo Petri Keinonen.

Hiluhilu-levyn juuret juontavat Hämeenlinnaan, Kaurialan palvelutaloon, jossa Sirkus piti muistojen laulut -työpajoja yli 65-vuotiaille.

Pajoissa muisteltiin lapsuutta ja nuoruutta laulujen kautta ja kokemus oli soittajille niin vahva, että tuolloin tekeillä ollut levy sai uuden suunnan.

Hiluhilu muistuttaa suomalaisen kansanmusiikin moni-ilmeisyydestä

- Suomalainen kansanmusiikki on todella rikas sävelaitta, josta löytyy paljon aineksia myös uusille tulkinnoille, muistuttaa Keijo Keinonen.

Suomessa on pitkään harrastettu mm. irlantilaista kansanmusiikkia, bluesia ja bluegrassia. On aika muistuttaa suomalaisia myös omista musiikillisista juuristaan.

Värttinä on pitkään nostanut suomalaisen kansanmusiikin profiilia. Vanhaan suomalaiseen musiikkiin on omalla tavallaan hurahtanut myös J.Karjalainen.

Sirkus toivoo suomalaisen kansanmusiikin saavan uusia kuuntelijoita Hiluhilun myötä.

- Sellainenkin puhkilaulettu laulu kuin Karjalan kunnailla kuulostaa tuutulauluversiona tuoreelta, pohtii Petri Keinonen.