Sikainfluenssaan ylireagoitu

Sikainfluenssaepidemian laajuutta on vahvasti liioiteltu, toteaa infektiotautiopin professori Olli Ruuskanen Turun Yliopistolliselta keskussairaalalta. Hänen mukaansa sikainfluenssaan on ylireagoitu niin mediassa kuin virkamiestasolla.

sikainfluenssa
Ohjelappu terveyskeskuksen aulassa
YLE

- Sikainfluenssaa on paisuteltu viimeiset kuukaudet sellaisella ajatuksella, että se olisi valloillaan tässä maassa. Suomessa ei tällä hetkellä ole sikainfluenssaepidemiaa.

Sikainfluenssa on Suomessa vielä harvinainen.

- Maassa on diagnosoitu 210 tapausta ja se on vielä erittäin harvinainen sairaus. Positiiviset näytteet sairaista potilaista on yhden kahden prosentin luokkaa, tietää Ruuskanen.

Media lietsoo hysteriaa

Infektiotautiopin professori Olli Ruuskasen mukaan hysteriaa sikainfluenssan ympärille on luonut suomalainen media.

- Asiassa pitää katsoa toimittajiin ja lehtimiehiin. Joka päivä uutisoidaan asiasta, jossa ei tällä hetkellä ole hirveästi asiaa. Varautuminen on tärkeää ja suunnitelmia pitää tehdä, mutta media ei saisi liioitella tilanteessa, jossa ei ole mitään katastrofia olemassa. Ei sitä tule vielä huomennakaan ja kukaan ei tiedä tuleeko koskaan.

Ihmisiä syytä rauhoitella

Professori Ruuskasen mielestä tämän hetkistä sikainfluenssakohua tulisi rauhoittaa.

- Mielestäni keskeinen viesti on, että rauhoitutaan kaikki. Myös niin sanotut asiantuntijat ja virkamiehet. Lääkärit ovat aina olleet rauhallisia.

Myös varotoimet sikainfluenssaa varten ovat Ruuskasen mukaan vahvasti liioiteltuja. Monissa paikoissa voimassa oleva kättelykielto on turha.

- Tämän päivän tilanne ei eroa normaalista syksystä millään muotoa. Tottakai voidaan sanoa, että koskaan ei pitäisi kätellä. Kaikki ovat samaa mieltä, että virusinfektiot leviävät parhaiten käsien kautta, mutta en välttämättä haluaisi elää sellaisessa yhteiskunnassa, jossa ei kätellä.

Virkamiehiltä kateissa punainen lanka

Olli Ruuskanen arvosteli Helsingin Sanomien mielipideosastolla virkamiesten toimintaa sikainfluenssaan liittyen. Professorin mielestä virkamiehiltä tilanne on lähtenyt käsistä.

- Tältä minusta näyttää. Tulee liikaa ohjeita ja ohjeet eivät ole olleet aivan onnistuneita. Helsingissä on viisaita ihmisiä, mutta enemmän olisi voitu konsultoida asiantuntijoita, jotka asuvat Helsingin ulkopuolella. Näin olisi voitu todeta, että tilanne ei ole epidemia. Osa ohjeista on kuitenkin viisaita ja niitä muokataan koko ajan.

Alle kolmevuotiaat lapset eivät kuulu riskiryhmään

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on luokitellut sikainfluenssan riskiryhmään alle kolmevuotiaat lapset. Ruuskanen on eri mieltä.

- Alle kolmevuotiaat eivät kuulu riskiryhmään. Sille ei ole tieteellistä näyttöä. Pienet lapset ovat se massa joka sairastuu, mutta täytyy korostaa, että sikainfluenssa on pääsääntöisesti lievä tauti. Vaikeat sairaudet ovat kehittyneet niille potilaille, joilla on joku vaikea perussairaus, niin kuin usein muutenkin. Esimerkiksi rhinovirusflunssa voi olla hankala sellaiselle, jolla on joku vaikea perustauti.

Lääkkeitä syödään turhaa

Osa on saattanut taudin pelossa jo nauttia Tamiflu- lääkettä tai vastaavaa sikainfluenssalääkettä. Professorin mukaan tämä ei ole vaarallista.

- Lääkkeistä ei tule vakavia sivuvaikutuksia, mutta jos niitä syö ja tulee kipeäksi, voidaan kysyä onko ihminen toiminut ihan oikein.

Professori uskoo, että maassamme on paljon ihmisiä, jotka turvautuvat sikainfluenssalääkkeisiin taudin pelossa.

- Suomessa näitä ihmisiä on liikaa. Todettuja tapauksia on 210, mutta lääkettä on käytetty tässä vaiheessa paljon enemmän.

Sikainfluenssaepidemian odottelijoita professori rauhoittelee.

- Kaikki on maailmassa mahdollista. Kuukauden kahden päästä olemme taas paljon viisaampia. Sikainfluenssaa ei pidä pelätä.

Lähteet: YLE Turku