yle.fi-etusivu

Demokraatit saamassa murskavoiton Japanissa

Ovensuukyselyt lupaavat vallanvaihtoa Japanissa. Demokraattinen puolue on saamassa murskavoiton johtavasta Liberaalidemokraattisesta LDP:stä. Pääministeri Taro Aso jättää tehtävänsä hallituksessa ja puolueen johdossa.

Ulkomaat
Demokraattisen puolueen johtaja Yukio Hatoyama (vas.) ja entinen puoluesihteeri Ichiro Ozawa hymyilivät kohdatessaan puolueen vaalitilaisuudessa.Franck Robichon / EPA

Japanin vaalihuoneistot sulkeutuivat Suomen aikaa kello 14. Ovensuukyselyt ovat yksiselitteisiä.

TV Asahin kyselyn mukaan demokraatit saisivat 315 parlamentin alahuoneen 480 paikasta. Yleisradioyhtiö NHK:n kyselyssä paikkoja olisi 298-329, kun LDP näytti jäävän 84-131 paikkaan. Nippon Television ennakoi demokraateille 324 paikkaa.

Tulos on historiallinen, sillä LDP on hallinnut Japania yli puoli vuosisataa. 1955 alkanut valtakausi keskeytyi vain kerran 11 kuukaudeksi.

- Tämä on maanvyöryvoitto dramaattisessa vaalissa, Asahi Shimbun -lehden toimittaja Hiroshi Hoshi kuvasi.

- Valtapuolue on pettänyt kansan neljän viime vuoden aikana, kasvattanut valtionvelan yli kuuteen triljoonaan jeniin (vajaaseen 45 miljardiin euroon), törsännyt, raunioittanut sosiaaliturvamme sekä kasvattanut rikkaiden ja köyhien välisiä eroja, voittajapuolue tykitti tiedotteessaan.

Suuria lupauksia

Demokraatit ovat vaatineet koulu- ja tiemaksujen poistamista, tukiaisia maanviljelijöille, koulutusrahaa työttömille, minimipalkan korottamisesta ja veronleikkauksia.

Heidän suurin haasteensa on nostaa maan talous kurimuksesta. Japanin työttömyys nousi heinäkuussa 5,7 prosenttiin, mikä on korkein luku toisen maailmansodan jälkeen.

Ulkopolitiikkaan ei asiantuntijoiden mukaan ole odotettavissa suuria muutoksia. Pääministeriksi nouseva Yukio Hatoyama on sanonut, että suhteet Yhdysvaltoihin ovat jatkossakin Japanin diplomatian kulmakivenä.

Demokraatit kuitenkin tunnetaan vähemmän amerikkakeskeisinä kuin liberaalidemokraatit.

Parlamentin alahuoneen jäsenet valitaan neljän vuoden välein. Japanissa on noin 103 miljoonaa äänioikeutettua.

Lähteet: AP, Reuters, AFP

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Egypti

Egyptin media: Ainakin 200 kuollut hyökkäyksessä moskeijaan

Black Friday

Kulutushysteria oli liikaa – osa kauppiaista nousi kapinaan mustaa perjantaita vastaan: "Älä kuluta, osta laatua"

Tuomiot

Morfiinihoitajalle ehdollista lääkevarkaudesta – käytti itse sairaan lapsen kipulääkkeitä ja laittoi tilalle vettä

Välikysymyskeskustelu

Vihervasemmistolta välikysymys eriarvoistumisesta – muu oppositio tunnustaa ongelman, mutta ei ratkaisumalleja