Aamun lehdet

Aamun lehdissä pohditaan vaaliasioita, haamuoppilaita ja arvovalintoja.

Kotimaa
sanomalehdessä näkyviä sitaatteja

Vaalien yhdistäminen mietityttää (siirryt toiseen palveluun)Ilkkaa (siirryt toiseen palveluun) . Päivi Räsänen esitti perjantaina kristillisdemokraattien puoluekokouksessa presidentin- ja eurovaalien yhdistämistä. Räsänen järjestäisi yhdessä myös eduskunta- ja kuntavaalit.

Ilkan mielestä vaaleja yhdistämällä ei päästä asian ytimeen, eli äänestysintoon. Ainoa kestävä tapa äänestysinnon pysyvään nostoon on lehden mielestä se, että kansalaiset saadaan aidosti innostumaan äänestämällä vaikuttamisesta. Enemmistö kansasta haluaa selvittää ennen uurnille menoa esimerkiksi sen, millaisia asioita puolueet ja ehdokkaat kannattavat. Vaalien samanaikaisella järjestämisellä esimerkiksi nämä tavoitteet eivät lehden mukaan toteutuisi.

Jos esimerkiksi presidentin- ja eurovaalit järjestettäisiin samanaikaisesti, suosituimmat presidentinvaalit nappaisivat huomion ja eurovaalit jäisivät nykyistäkin etäisimmiksi. Tämä puolestaan olisi lehden mielestä ristiriidassa sen kanssa, että euroedustajien päätökset vaikuttavat tulevaisuudessa entistä enemmän kansalaisten arkeen. Ilkan mukaan puolueiden tulisikin miettiä vaaliyhdistämisten sijaan kansalaisten äänestysinnon nostoa.

Linja puolueelle

(siirryt toiseen palveluun)Savon Sanomat (siirryt toiseen palveluun) kirjoittaa kristillisdemoraattien linjan hakemisesta. Lehden mukaan puolueessa keskustellaan tällä hetkellä siitä, miten puolueen olisi profiloiduttava, kun sen kannatus on laskenut.

Puolueen puheenjohtaja Päivi Räsänen määritteli taannoin puolueensa vihreäksi ja sosiaaliseksi konservatiivipuolueeksi. Lehti pitää määritelmää näppäränä, mutta näkee ongelmaksi, että määritelmä asemoi puoluetta useaan suuntaan. Vihreitä arvoja korostavat kaikki puolueet eikä yksikään puolue julista olevansa antisosiaalinen. Lehti arvioi, että arvokonservatismi on lopulta ehkä se, joka erottaa puolueen selvimmin muista. Puolue joutuukin nyt Savon Sanomien mukaan punnitsemaan sitä, riittääkö perinteisten arvojen korostaminen kääntämään kannatuksen nousuun.

Valvontaa kouluille

(siirryt toiseen palveluun)Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun) ihmettelee haamuoppilailla rahastavia kouluja. Lehden mukaan opetusviranomaisten lepsuilu aikuisten ammatti- ja ammattikorkeakoulujen valvonnassa on innostanut koulutusta järjestäviä tahoja käynnistämään mitä erikoisempia opetusjärjestelyjä mahdollisimman suurien valtionapujen saamiseksi. Lehden mukaan etenkin oppisopimuskoulutuksessa on paljastunut niin paljon vakavia väärinkäytöksiä, että oppilaitosten valvontaa olisi syytä tehostaa heti.

Lehti haluaa tarkempaa valvontaa rahan käytön lisäksi myös oppisopimuskoulutuksen sisältöön. Lehti mainitsee esimerkkinä lähihoitajien oppisopimuskoulutuksen kirjavuuden. Kun joissain kouluissa koulutukseen paneudutaan tosissaan, toisaalla opiskelijat ovat lehden mukaan lähinnä halpaa työvoimaa kuntien päivä- ja vanhainkodeille. Näin kertoo siis Helsingin Sanomat.

Kiperät arvovalinnat

(siirryt toiseen palveluun)Iltasanomat (siirryt toiseen palveluun) kertoo terveydenhoidon arvovalinnoista. Lehden mukaan lääketieteen teknologian ja menetelmien parantuminen sekä uudet lääkitykset ovat johtaneet siihen, että yhä useampia vaivoja kyetään diagnosoimaan ja hoitamaan. Terveydenhoitokustannusten kasvu ei voi kuitenkaan jatkua nykytahdilla loputtomiin ja terveydenhuollossa joudutaankin lehden arvion mukaan ennen pitkää kovien arvovalintojen eteen.

Iltasanomat toteaa, että terveysvalistus tupakan, alkoholin ja liikalihavuuden vaaroista leimataan helposti ihmisten syyllistämiseksi. Lehden mielestä on kuitenkin inhimillisempää puuttua esimerkiksi aikuisiän diabeteksen kasvuun ennakkoon kuin pohtia myöhemmin, kuuluvatko itse aiheutetut sairaudet yhteiskunnan vastuulle.

Elintapasairauksiin voidaan puuttua myös esimerkiksi kulutusveroilla. Tupakka- ja alkoholivero ovat saamassa seurakseen makeis- ja virvoitusjuomaveron, joiden korottamista voi lehden mielestä hyvin perustella kansanterveydellisillä syillä.

Lähteet: YLE Uutiset