1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pori

Lainsuojattomat iskee jälleen Poriin

Teatterifestivaali Lainsuojattomat iskee Poriin kymmenennen kerran syyskuussa. Esityksiä on ympäri kaupunkia yhteensä 45. Luvassa on tuttuun tapaan runsaasti myös ilmaisesityksiä. Teatterifestivaalin jatko kaupungissa ei kuitenkaan ole täysin varma.

Kuva: YLE / Olli-Pekka Salli

PORI Teatterifestivaali Lainsuojattomat 10 tuo kaupunkiin viideksi päiväksi performanssia, kabareeta, sirkusta, musiikkia ja runoutta. Esityksiä on ympäri kaupunkia Rakastajat-teatterin tiloissa, kulttuuritalo Annassa, klubeilla, ravintoloissa ja kahviloissa. Tänä vuonna ohjelmistossa huomioidaan vahvasti myös lapset ja nuoret. Kymmenen vuoden aikana festivaali on onnistunut jättämään jälkensä teatterikulttuuriin.

- Se on juurruttanut teatteriystävällisyyden. Porilaiset katsojat ja toivottavasti vähän muualtakin tulleet käyvät paljon enemmän teatterissa kuin 10 vuotta sitten, jolloin aloitimme. Tätä on kertonut kaikki porilaiset teatterit, sekä harrastaja- että ammattiteatterit. Väkeä tulee teattereihin enemmän myöskin pitkin vuotta, kertoo Lainsuojattomat 10 -teatterifestivaalin johtaja Kai Tanner.

Tulevaisuus Porissa epävarma

Lainsuojattomien tulevaisuus Porissa on kuitenkin epävarma. Festivaalin johto ei lupaa, että kaupungissa vietettäisiin vielä Lainsuojattomien 20-vuotissyntymäpäiviä.

- Sitä ei tietenkään kukaan tiedä. Maailma ja tilanteet muuttuvat. Koska nyt tätä on kulunut 10 vuotta, niin tässä on itselläkin sellainen olo, että jotain muutoksia täytyy tehdä. En siis osaa sanoa, kauanko tämä täällä Porissa on, se nähdään. Tulevaisuus kertoo, sanoo festivaalin toinen johtaja Angelika Meusel.

Varmaa on siis kuitenkin se, että kahta samanlaista teatterifestivaalia ei Poriin tule. Juuri kyvyssä uudistua piileekin Lainsuojattomien salaisuus.

- Täytyy pysyä valppaana, seurata aikaamme ja kierrellä ja katsella. Pitää haistella ilmaa, jotta tietää, mitä on tulossa ja osaa ennakoida, Tanner sanoo.

- Emme halua leipääntyä tässä, vaan haluamme edelleen tehdä teatteria sydämellä ja intohimolla. Ja tottakai aina kun tulee uutta verta niin se saa taas pakan sekaisin, luonnehtii puolestaan Meusel.