Sven Dufvan hengessä Suomen halki

Suomen sodan päättymistä muistava marssitapahtuma etenee parhaillaan läpi Itä-Suomen. Suomi marssii rajalta rajalle -tapahtuma käynnistyi Tohmajärven Niiralasta sunnuntaina ja kulkueen on määrä saapua Haaparantaan sunnuntaina.

sota
Varusmiehiä marssimassa Rajalta rajalle -tapahtumassa.
YLE / Ilari Papinniemi

Niiralan raja-asemalta lähti tihkusateessa liikkeelle alle sata marssijaa. Matkan varrella mukaan on liittynyt uusia marssijoita, ja osa alussa mukana olleista on jättäytynyt pois.

Marssijoiden ydinjoukon muodostavat Oulun Latu-yhdistyksen jäsenet, mutta marssiin voi osallistua myös matkan varrelta. Mukaan toivotaankin mahdollisimman paljon yksityisiä kansalaisia.

- Haluamme ihmiset ulos ja liikkumaan. Tavoitteena on, että koko tapahtuman aikana kymmenen tuhatta suomalaista kävelisi edes vähän matkaa mukana, sanoo Pekka Hakaheimo Oulun Latu ry:stä.

Suomen sodan päättymisen juhlallisuuksiin liittyvään Suomi marssii rajalta rajalle -tapahtumaan osallistuu muun muassa eduskunnan urheilukerhon sauvakävelyjaoston jäseniä sekä erilaisten järjestöjen, puolustusvoimien ja valtionhallinnon edustajia.

Koko reitille kertyy pituutta kaikkiaan 727 kilometriä. Reitin varrella on useita merkittäviä Suomen sodan taistelupaikkoja ja muistomerkkejä. Marssijat saavat osansa myös kauniista maisemista - ainakin päiväsaikaan.

- Kun oululaisia ollaan niin täällä saa jo maisemilla herkutella. On vesistöä ja kumpuilevaa maastoa... hirviän hienoa maastoa, Hakaheimo hehkuttaa.

Hakaheimon mukaan marssijat eivät ole koettaneet jouduttaa matkaa marssilauluilla, mutta sellaisenkiin on tarvittaessa aikaa: kulkueen on tallattava vielä kuusi vuorokautta, ennen kuin Tornionjoki alkaa häämöttää.

Suomen sodan päättymisestä tulee tänä vuonna kuluneeksi 200 vuotta. Sodan seurauksena Suomi irrotettiin Ruotsista ja liitettiin Venäjän keisarikuntaan. Samalla Suomi sai autonomisen itsehallintoaseman.

Lähteet: YLE / Veli-Pekka Hämäläinen