Kiinan satelliittiohjelmalle nolo takaisku

Kiinan satelliittien laukaisuohjelmalle sattui nolo takaisku, kun Kiinan lähettämä indonesialaissatelliitti ei päässyt suunnitellulle kiertoradalle. Kyseessä ei ollut ensimmäinen onnettomuus, joka sattuu Kiinan laukaisemalle satelliitille.

Ulkomaat

Uutistoimisto Xinhuan mukaan satelliitin kantoraketti pääsi normaalisti avaruuteen, mutta tämän jälkeen jokin meni pieleen. Tämän takia Kiinan kiertoradalle lähettämä Palapa D -niminen satelliitti ei päässyt asianmukaiselle kiertoradalle.

Palapa D oli indonesialaisen Indoset-yhtiön viestintäsatelliitti, joka Kiinan piti lähettää kiertoradalle.

Vahinko ei ollut ensimmäinen laatuaan. Maaliskuussa Kiina lupautui korvaamaan Nigerialle 340 miljoonan dollarin viestintäsatelliitin. Kiina lupasi korvata ja lähettää uuden satelliitin kiertoradalle, koska Kiinan lähettämä NIGCOMSAT-1-satelliitti rikkoutui oltuaan kiertoradalla puolitoista vuotta.

Kiina yrittää kehittää omaa avaruusosaamistaan lähettämällä muiden valtioiden satelliitteja avaruuteen. Maa suunnittelee, että se lähettäisi kiertoradalle kahdesta kolmeen avaruuslaboratoriota vuosina 2010 - 2015, kirjoittaa China Daily -lehti. Lisäksi Kiina suunnittelee, että se laukaisisi avaruuteen avaruusaseman vuonna 2020.

Kiina kehittelee uutta avaruuslaukaisukeskusta eteläiselle Hainanin saarelle. Kiinalla on ennestään laukaisukeskukset Xichangin ja Gansun provinsseissa.

Lähteet: AFP, YLE Uutiset