TV-uutisten taustakuva on uutinen pienoiskoossa

TV-uutisten taustakuvat ovat kaikille tuttuja. Niiden olemassaolon tosin huomaa yleensä vasta silloin, jos ne jäävät teknisen vian vuoksi näkemättä. Nyt nämä uutisten pienet ja hiljaiset on ensimmäistä kertaa koottu näyttelyyn, jossa niistä kasvaa todellista kokoaan suurempia.

kulttuuri
Osana televisiouutisten 50-vuotisjuhlallisuuksia järjestettävä uutisgrafiikan näyttely Kaapelitehtaalla on juhlallinen myös kuvatoimittajaksi Yleisradioon vuonna 1979 tulleelle Touko Yrttimaalle, joka jää maanantaina eläkkeelle.YLE

Uutisgrafiikka ei ehkä ensimmäisenä tule mieleen hyvän uutislähetyksen aineksia mietittäessä. Nyt uutisten taustakuvat pääsevät kerrankin loistamaan, kun YLE Uutisten jokailtaisen päälähetyksen taustakuvista koottu näyttely avautuu maanantai-iltana Helsingin Kaapelitehtaan Jukka Male -museossa. Marraskuun alkuun saakka jatkuva näyttely on osa tv-uutisten 50-vuotisjuhlallisuuksia.

Taustakuva tai yliolankuva, niin kuin tekijät sitä usein itse nimittävät, on seinällä nähtynä häkellyttävä kokemus.

- Suurensimme osan kuvista kankaalle, osan paperille ja pohjustimme ne. Halusimme kokeilla, miten nämä toimivat seinillä, sanoo näyttelyn kuraattori, YLE Uutisten luova tuottaja Touko Yrttimaa.

Pahvitauluista tietokoneajan kuvataiteeksi

Touko Yrttimaa tuli kuvatoimittajaksi Yleisradioon vuonna 1979. Hän kehitteli yhdessä silloisen toimituspäällikkö Yrjö Länsipuron kanssa ideoita yliolankuvista amerikkalaisen esikuvan mukaan.

- Ihan ensimmäiset kuvat Suomen televisioon ovat tulleet 70-luvun vaihteessa. Ne olivat silloin mustavalkoisia raakileita, pahvilla ja tussilla tehtyjä.

Tahti muuttui 80-luvun alussa, kun Yrttimaa tutustui uutisgrafiikan uusiin virtauksiin Lontoossa. Suomalaiset ihmettelivät ensimmäisiä sähköisiä kuvankäsittelylaitteita.

- Silloin tuli ajatus, että asiaa pitää viedä meillä eteenpäin. 1987 saimme ensimmäiset kuvantekolaitteet, sähköiset siveltimet. Ennen 90-luvulle siirtymistä me olimme varmaankin edelläkävijöitä sähköisen uutisgrafiikan teossa.

Taidetta koteihin varttitunnissa

Nyt avattava näyttely on samalla kunnianosoitus niille lukuisille nimettömille tekijöille, jotka luovat arkitaidetta kuvaruutuihin jopa kymmenen kuvan päivävauhdilla.

- Tämä on ryhmätyötä, jossa ideat kertautuvat. Graafikko pitää ennen kuvan luomista palaverin toimittajan kanssa tai lukee televisiojutun juonnon. Jos mainostoimisto tekee jotakin kuvaa kaksi tai kolme kuukautta, on meidän tehtävä vastaava kuva 15 minuutissa, Yrttimaa toteaa.

Kuvia tehtaillaan illan päälähetykseen useita. Taustakuvan tehtävä on paitsi erottaa uutiset toisistaan myös kiteyttää ja syventää uutisjutun sisältö.

- Uutisgrafiikan tekijöille taustakuvat ovat päivän päätyö. Taustakuva on onnistunut, jos siihen saa loistavan oivalluksen, joista ihmiset heti huomaavat, mistä uutisessa on kysymys. Jos se on vieläpä teknisesti hyvin tehty, niin se tuo myös tekijöille tyydytystä.

Uutisgrafiikkaan ovat käyneet tutustumassa myös monet taiteilijat, jotka ovat olleet poikkeuksetta ihastuneita.

- Palaute on ollut viime vuosina pelkästään hyvää. Se on hienoa kun muistaa, että uutisten tyyli on kuitenkin vakava. Meillä ketään ei saa loukata. Vaikeinta on tehdä kuvia abstrakteista asioista, kuten tuposta tai työttömyydestä, sanoo maanantaina eläkkeelle jäävä Touko Yrttimaa.

Lähteet: YLE Uutiset / Marcus Ziemann