1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lapsiasiavaltuutettu haluaa romanikulttuurin näkyvän kouluissa

Lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aula toivoo romanikulttuurille näkyvyyttä koulussa ja tiedotusvälineissä. Aula muistuttaa, että lapsen oikeudet kuuluvat kaikille tasavertaisesti etnisestä taustausta ja asuinpaikasta riippumatta.

Lapsilla on oikeus omaan kieleen ja kulttuuriin, lapsiasiavaltuutettu Aula sanoo. Tuoreen selvityksen mukaan romanilapset kokevat koulun ohittavan heidän kulttuurinsa ja tiedotusvälineet puhuvat siitä usein kielteiseen sävyyn.

Lapsiasiavaltuutetun ja Jyväskylän yliopiston historian ja etnologian laitoksen selvityksessä "Enemmän samanlaisia kuin erilaisia" romanilapset ja -nuoret arvioivat ensi kertaa itse hyvinvointiaan ja oikeuksiensa toteutumista. Haastateltuja oli 36.

Lapsiasiavaltuutettu on koonnut selvitykseen suosituksia päättäjille romanilasten oikeuksien kohentamiseksi. Lapsille suositellaan sekä omakielisiä kerhoja että yhteistä vapaa-aikaa valtaväestön lasten kanssa. Opettajien ei liioin pitäisi katsoa romanilasten poissaoloja läpi sormien eikä arastella ottaa vanhempiin yhteyttä, Aula katsoo.