Varusmiehet liikkeelle Nintendon tahtiin

Suomen kaikki varuskunnat varustetaan elo-syyskuun aikana liikuntaan aktivoivilla Nintendo Wii -pelikonsoleilla. Laitteilla ei kuitenkaan aiota korvata oikeaa liikuntaa.

Kotimaa
Alikersantti Tapio Niskanen arvelee, että jokunen munkki voi vaihtua pyörimiseen hulahulavanteiden kanssa.

Maanpuolustuksen kannatussäätiön rahoittamalla hankkeella yritetään kohentaa asepalveluksen aloittaneiden kuntoa. Puolustusvoimat on hankkinut lähes 350 pelilaitteistoa yli 300 000 euron lahjoituksen turvin. Pelilaitteistot sisältävät itse konsolin lisäksi pelit, ohjaimet ja televisionäytöt.

Jokaiseen varuskuntaan sijoitetaan vähintään kaksi laitteistoa. Nintendo Wii on tällä hetkellä maailman myydyin pelikonsoli, joka erottuu kilpailijoistaan fyysisyydellä ja liikkeentunnistuksella.

Laitetta kokeiltiin Kaartin jääkärirykmentissä jo keväällä, jossa vakuututtiin peliohjelmien käyttökelpoisuudesta. Laitteiden jako muualle alkoi viime viikolla, ja vastaanotto on innostunut. Ensimmäisten joukossa laitteet tulivat Kotkan rannikkopataljoonaan Kuusisen satamaan sekä Kirkonmaan ja Haapasaaren saarivaruskuntiin. Käytettävissä on kaksi liikuntapeliä, joilla voi muun muassa golfata, keilailla, nyrkkeillä, pelata tennistä tai baseballia tai sitten tehdä lihasharjoituksia, joogata tai tasapainoilla.

Pienellä laudalla tasapainoileva alikersantti Tapio Niskanen seuraa Kirkonmaan sotilaskodissa tv-ruudulta ilmakuplassa vesireittiä etenevää hahmoa.

- Tekee todella hyvää tasapainolle ja on aika haastavaakin, sanoo Niskanen, kun hahmo törmää saareen.

- Ehkä tässä jokunen munkki voi sotilaskodissa jäädä syömättä, kun näihin peleihin jää koukkuun, hän arvelee.

Ei korvaa vaan täydentää

Suomen puolustusvoimien varoilla ei tietokonepelejä olisi varuskuntiin hankittu, mutta armeijan johdossa lahjoitusta kiitellään. Kotkan rannikkopataljoonan komentajan Vesa Tuomisen mielestä pelikoneille on oma paikkansa, jos niiden avulla saadaan liikuntaa karttavillekin kipinä liikunnan aloittamiseen.

Varusmiesten heikkenevä kunto ja armeijan keskeyttäminen ovat puolustusvoimissa kasvavan huolen aihe. Pelikonehankinta osoittaa, että kaikki keinot on otettava käyttöön, jotta nuoret paitsi jaksavat myös viihtyvät armeijassa.

Pelikoneita kokeilleet kertovat saaneensa pelien avulla hien pintaan, mutta oikeaa liikuntaa ne eivät korvaa.

- Meritiedustelijana voin sanoa, että ei tästä niin paljon kuntoa saa, että jaksaisi rinkkaa kantaa maastossa, sanoo alikersantti Tapio Niskanen. Tosin hän jatkaa, että hauskaa touhu kyllä on.

Pelikoneiden tulo varuskuntiin ei myöskään vähennä armeijan omaa liikuntaa palvelusaikana, korkeintaan täydentää sitä. Vapaa-aikana varusmiehille on edelleen tarjolla muun muassa oikeaa sählyä ja jalkapalloa, sillä muutama pelikone varuskuntaa kohti ei riitä kaikille. Varuskunnissa odotetaan, että Nintendojen ääreen syntyy pitkiä jonoja.

Lähteet: Yle Uutiset / Marja Manninen