Hyppää sisältöön

Smash Asem -lehtikuvaajan tuomioon ei muutosta

Korkein oikeus ei anna valituslupaa Suomen Kuvalehden lehtikuvaajan hovioikeudessa saamaan tuomioon. Hovioikeuden mukaan valokuvaaja oli niskoitellut poliisia vastaan Smash Asem -mielenosoituksessa. Suomen Kuvalehti aikoo viedä asian Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen käsittelyyn.

Korkein oikeus ei anna hovioikeudessa tuomitulle Suomen Kuvalehden valokuvaajalle valituslupaa. Hovioikeus totesi valokuvaajan niskoitelleen poliisia vastaan, mutta jätti tuomitsematta hänet sakkoihin.

Hovioikeuden mukaan poliisilla oli perusteet rajoittaa sananvapautta määräämällä lehtikuvaaja poistumaan mielenosoituspaikalta. Mielenosoittajien mukana poliisin paikalta kantama valokuvaaja pidettiin kiinniotettuna 18 tuntia.

Suomen Kuvalehden päätoimittaja Tapani Ruokanen pitää oikeuden päätöstä käsittämättömänä. Hänen mukaansa päätös antaa viranomaisille käytännössä oikeuden poistaa toimittajat ja valokuvaajat mielenosoituspaikalta, ja estää näin vapaan tiedonvälityksen.

Ruokanen korostaa, että valokuvaaja oli mielenosoituspaikalla työssään, eikä osallistunut mielenosoitukseen. Suomen Kuvalehti aikookin viedä asian Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen käsittelyyn.

Smash Asem mielenosoitus vastusti Aasian ja Euroopan maiden Asem-huippukokousta syksyllä 2006. Mielenosoitus pidettiin Helsingin keskustassa.

Kuvaajan itsensä mukaan hovioikeuden päätös oli ristiriidassa sananvapauslainsäädännön kanssa.

Lehdistönvapautta puolustava Kansainvälinen Lehdistöinstituutti IPI tuomitsi kiinnioton ja sitä seuranneen syytteen, Viestinnän keskusliitto ja Journalistiliitto ihmettelivät poliisin toimintaa.