1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rotavirus

Vauvojen rotavirusrokotukset alkavat

Ilmaiset vauvoille tarkoitetut rotavirusrokotukset alkavat neuvoloissa tästä päivästä lähtien. Rokote annetaan vauvoille suun kautta kolmena rokoteannoksena. Ensimmäinen annetaan kaksikuukautisille vauvoille ja viimeinen annos viiden kuukauden ikäisenä.

Kuva: YLE

Rotavirus on yleisin pikkulasten vaikean ripulin aiheuttaja. On arvioitu, että rotavirusrokotteen ansiosta sairaalahoitoa tarvitsee vuosittain kaksituhatta lasta vähemmän kuin nyt.

Epidemia alkaa yleensä vuodenvaihteessa ja kestää kesäkuuhun. Rotavirusripuli tarttuu herkästi, sillä ripulin aikana ulosteeseen erittyy suuria määriä virusta.

Hyväkään hygienia ei auta ehkäisemään viruksen leviämistä esimerkiksi kotona tai päiväkodissa. Lähes jokainen lapsi onkin viiden vuoden ikään mennessä sairastanut rotavirusripulin.

Rotavirusrokote auttaa vauvoja

Rotavirusripuli on kuumeen, vetisen ripulin ja oksentelun yhdistelmä. Se on lapselle rankka tauti, joka johtaa helposti kuivumiseen. Vuosittain yli 11 000 alle 5-vuotiasta lasta tarvitsee terveydenhuollon palveluja rotavirusripulin vuoksi. Lähes saman verran lapsia sairastaa taudin kotona.

- Rokote torjuu tehokkaasti rotaviruksen aiheuttamaa ripulia. Vaikeista ripulitaudeista estyy yhdeksän kymmenestä. Kaikista rotaviruksen aiheuttamista ripulitaudeista rokote ehkäisee seitsemän kymmenestä, kertoo rokotusohjelmayksikön päällikkö Tuija Leino Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Suomessa lapset kuolevat ripuliin vain harvoin, mutta näiltäkin kuolemilta vältytään nyt todennäköisesti täysin. Odotettavissa on myös, että kun imeväiset rokotetaan, muunkin väestön sairastuminen rotavirustautiin vähenee.

Rotavirusrokotteen vuosittaiset kustannukset ovat 2,6 miljoonaa euroa.