1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Siivottu ullakko esti Porvoon kaupungintalon laajemman palon

Porvoon kaupungintalon katolla 20. elokuuta syttynyt tulipalo oli hyvin lähellä levitä laajemmaksi. Kuumia kekäleitä tippui jo katolta vintille, mutta koska vintillä ei säilytetä mitään, estyi palon leviäminen laajemmalle.

Porvoon kaupungintalon tulipaloa korjataan Kuva: YLE Helsinki / Paavo Häikiö

Porvoon Tilakeskuksen isännöitsijä Annika Malms-Tepposen mukaan hyvin usein käy niin, että ohjeista huolimatta arkistopapereita ja muuta palonarkaa hamstrataan talojen vinteille. Porvoon kaupungintalon kohdalla ohjeita oli kuitenkin noudatettu, ja se todennäköisesti säästi koko katon palamisen.

Porvoon kaupungintalon tulipalon aiheuttajaksi on tarkemmissa tutkimuksissa osoittautunut vuonna 2006 katolle asennetun jäähdytyslaitteen tuuletin. Alustavissa arvioissa arveltiin uudemman, vain kuukausi ennen paloa asennetun ilmastointilaitteen olleen palon syttymissyy. Tämä oletus tehtiin sen vuoksi, että uusin laite oli kärsinyt eniten palosta.

Sammutusvesi on vinttipaloissa usein suurin ongelmien aiheuttaja

Annika Malms-Tepposen mukaan kävi tuuri ettei palo ehtinyt levitä laajemmaksi. Vintin palopermanto olisi todennäköisesti estänyt koko talon palamisen, mutta sammutusvesi olisi saattanut aiheuttaa huomattavasti laajempia vahinkoja. Nyt sammutusveden aiheuttamat sotkut saatiin maalattua julkisivusta jo paloa seuranneena päivänä, mutta laajemmassa tulipalossa vesi olisi saattanut tärvellä 1890 rakennetun arvorakennuksen sisätiloja.

Palovahinkojen korjaus maksaa noin 50 000 euroa. Malms-Tepposen mukaan vastaavia ilmastointilaitteita ei ole kaupungilla montaa käytössä. Tilakeskus tekee kuitenkin riskikartoituksen, jossa vastaavat laitteet käydään läpi. Porvoon kaupungintalon katolle rakennetaan ilmastointilaitteiden lähelle uusi kolmiojiiri, jotta vastaavan mahdollisen tapahtuman yhteydessä kuuma massa ei jäisi katon päälle, vaan ohjautuisi siitä pois.