1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rokotteet

Rokoteohjelman laajennus saa hyvän vastaanoton

Etelä-Karjalassa ollaan tyytyväisiä lasten kansallisen rokotusohjelman laajenemiseen. Pikkulasten vaikeaa ripulia ehkäisevän rotavirusrokotteen antaminen alkaa tiistaina koko Suomessa.

Kuva: YLE / Mari Itkonen

Rotavirusrokote annetaan alle 5 kuukauden ikäisille lapsille neuvoloissa. Rokote annetaan kolmessa erässä suun kautta.

Ennen kansalliseen rokotusohjelmaan lisäämistä rotavirusrokotteen sai ostamalla noin 150 euron hintaan. Rokotteen liittäminen kansalliseen rokotusohjelmaan lisää terveydellistä tasa-arvoa.

Uutena kansalliseen rokotusohjelmaan on tulossa pneumokokkirokote. Se ehkäisee vakavia sairauksia kuten keuhkokuumetta ja aivokalvontulehdusta, mutta siitä odotetaan helpotusta myös etenkin pikkulapsia vaivaaviin välikorvatulehduksiin.

Lappeenranta on ollut mukana pneumokokkiroketteen kokeilussa.

Rotavirus aiheuttaa vaikeaa ripulia

Rotavirus on yleisin pikkulasten vaikean ripulin aiheuttaja. Hyväkään hygienia ei auta ehkäisemään viruksen leviämistä esimerkiksi kotona tai päiväkodissa.

- Eri vuosina epidemia on ollut erilainen. Kun Lappeenrannassa kokeiltiin rokotetta, se näkyi esimerkiksi sairaalahoidon vähenemisenä, joten rokote on osoittanut jo tehonsa käytännössä, kertoo Lappeenrannan vastaava neuvolalääkäri Ritva Virransalo.

Rotavirusripuli on kuumeen, vetisen ripulin ja oksentelun yhdistelmä. Se on lapselle rankka tauti, joka johtaa helposti kuivumiseen. Vuosittain yli 11 000 alle 5-vuotiasta lasta tarvitsee terveydenhuollon palveluja rotavirusripulin vuoksi. Lähes saman verran lapsia sairastaa taudin kotona.

- Rokote torjuu tehokkaasti rotaviruksen aiheuttamaa ripulia. Vaikeista ripulitaudeista estyy yhdeksän kymmenestä, kertoo rokotusohjelmayksikön päällikkö Tuija Leino Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Rokottamalla terveempi kansa

On arvioitu, että kansallisessa rokotusohjelmassa rokote ehkäisee muun muassa noin 2000 sairaalahoitoa vaativaa rotavirustapausta vuodessa. Suomessa lapset kuolevat ripuliin vain harvoin, mutta näiltäkin kuolemilta vältytään nyt todennäköisesti täysin. Odotettavissa on myös, että kun imeväiset rokotetaan, muunkin väestön sairastuminen rotavirustautiin vähenee.

Rotavirusrokotteen vuosittaiset kustannukset ovat 2,6 miljoonaa euroa. Tällä rokotteen hinnalla rokotusohjelma on terveydenhuollon kustannuksia säästävä. Koska rokote itse kustannettuna on kallis, sen liittäminen kansalliseen rokotusohjelmaan lisää myös terveydellistä tasa-arvoa.