Mobiililaajakaistatesti: Näin testasimme

Varmistaaksemme mobiililaajakaistoja koskevien huhujen ja valitusten paikkansapitävyyden, päätimme testata, kuinka verkko oikeasti toimii. Pyysimme kaikilta kolmelta verkko-operaattorilta testattavaksi laitteet ja totesimme yhteyksien olevan todella ailahtelevia kellonajasta ja paikasta riippuen.

Mobile broadband
Mobiililaajakaistatestin laitteet rivissä: Elisa, DNA, Sonera, @450
YLE / Petteri Juuti

Testilaitteet

DNA toimitti testiin miniläppärin, johon liitettiin kymmenen sentin kokoinen lisälaite, kansankielellä mokkula. Sonera ja Elisa toimittivat miniläppärit, joissa on mobiililaajakaistaa käyttävä laite sisäänrakennettuna.

Sisäänrakennettujen modeemien etu on siinä, että jos antenni on rakennettu järkevästi esimerkiksi näytön taakse, on se tehokkaampi kuin mokkulan sisään mahtuva pieni antenni.

Mobiililaajakaistojen lisäksi testiin pyydettiin Soneralta @450 –verkkoa käyttävä tietokone. Suurin osa mittauksista tehtiin myös @450 –verkossa, sillä sitä pidetään toimivana ratkaisuna haja-asutusalueiden Internet-yhteyksiin.

Internetin käyttötestit

Selaustestissä käytettiin Wikipediaa, YLE Uutisten sivuja ja kuva-albumia. Radiotestissä kuuntelimme YLE:n nettiradiota, joka toimii 128kb/s nopeudella. Yhteyden soveltuvuutta nettivideoihin testasimme YLE Areenan videoilla, jotka toimivat 600kb/s nopeudella. Areena suosittelee kuitenkin radiolla 256 kb/s yhteyttä ja videoille 1Mb/s yhteyttä.

Yhteyden toimivuutta arvioitiin asteikolla yhdestä viiteen:

O käyttökelvoton

OO toimii todella huonosti

OOO toimii takkuillen

OOOO toimii kohtalaisesti

OOOOO toimii sujuvasti

Lataustesti

Lataustestissä siirrettiin pari vuotta vanhalla pokkarilla otettua 2Mt:n kuvatiedostoa Internetistä omalle koneelle ja päinvastoin. Vastaanottoon käytettiin Internet Exploreria ja lähettäminen tehtiin FileZilla –tiedostonsiirto-ohjelmalla.

Tulos kertoo siirron keston, epäonnistuneiden siirtojen kohdalla on merkintä ”-”. Kuvan siirto tehtiin vuorotellen ja tuloksiin vaikutti paljon se, millainen verkko sattui testihetkellä olemaan.

Nettimittari

Kun tietokoneella ei tehty muita mittauksia, mitattiin verkon nopeutta viestintäviraston ja operaattoreiden yhteistyönä toteutetulla Nettimittarilla. Tuloksissa ilmoitetaan vastaanoton ja lähetyksen suurin, keskiarvo ja alhaisin nopeus. Ohjelma teki mittauksia tunnin ajan.

Nettimittarin voi ladata myös omalle tietokoneelle osoitteesta https://nettimittari.ficora.fi/nettimittari/mainPage.aspx (siirryt toiseen palveluun)

Maraton ja automatka

Mobiililaajakaistat pistettiin myös kymmenen tunnin maratontestiin Jyväskylän keskustassa ja kaksi testilaitetta suorittivat mittauksia automatkalla Niemisjärveltä Jyväskylään.

Lähteet: YLE Keski-Suomi / Petteri Juuti