1. yle.fi
  2. Uutiset

Viestikyyhky on köyhän miehen ravuri

Hevostenkasvattaja Juha Ruutsalo lennättää ja kilpailuttaa viestikyyhkyjä. Se on hänen harrastuksensa.

Yle Uutisten artikkeliarkisto
Kaksi valkoista viestikyyhkä lakan ikkunalla.
Kaksi valkoista viestikyyhkyä lakan ikkunalla.YLE Helsinki / Ari Tuhkanen

Kirkkonummen ja Espoon rajalla Luoman kylässä, Hvitträskin naapurissa, on sadan viestikyyhkyn lakka. Isäntä, entinen lemmikkieläinkauppias Juha Ruutsalo kertoo harrastaneensa lintuja 30 vuotta, viestikyyhkyjä aktiivisesti viitisen vuotta.

- Viestikyyhkyt kiehtovat harrastuksena siksi, että niitä voi pitää myös vapaana. Lennätän lintuja päivittäin, kertoo Ruutsalo.

Ruutsalo on yksi Suomen noin kolmestakymmenestä viestikyyhkyjen harrastajasta. Heillä on yhteensä noin tuhat viestikyyhkyä. Kirjeitä tai muita viestejä kyyhkyt eivät juurikaan enää kuljeta, vaan lintuja harjoitetaan lentämään mahdollisimman nopeasti kotipesäänsä eli lakkaansa. Tätä taitoa harrastajat mittaavat vuosittain järjestämissään nopeuslentokilpailuissa, joissa lentomatkat saattavat olla jopa 600 kilometriä ja vauhti on hurja.

- Hyvä kyyhky lentää jopa 1 400 metriä minuutissa, kilometreissä reippaasti yli 100 kilometriä tunnissa. Ja jos myrskytuuli paiskaa linnun maahan, se juoksee loppumatkan, niin kova kotiinpalaamisvietti sillä on, sanoo Ruutsalo.

Lähteet: YLE Helsinki / Ari Tuhkanen

Lue seuraavaksi