1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sää

Joulu on valkea, lupaa sääprofeetta Ahti Rantanen

Orimattilan sääprofeetta Ahti Rantanen lupaa tälle vuodelle valkoista joulua. Uusi ennuste tutkii sään syyskuun alusta vuoden loppuun.

sää
Orimattilan sääprofeetta Ahti Rantanen.
Orimattilan sääprofeetta Ahti Rantanen.YLE / Asko Hauta-aho

Syyskuu on kylmä. Olemme kylmässä ilmamassassa. Ollaan eletty jo kesän lämpöiset. Parhaimmillaan on syyskuussa 15 astetta lämmintä.

3. syyskuuta alkavat sateet, toisella viikolla tuulee ja kolmannella on matalapainetta.

Silloin voi sataa räntää, ei se maahan jää, viimeinen viikko on poutainen, Mikonpäivänä (29.9.) alkaa taas sataa.

1. lokakuuta voi sataa, sitten poudittuu, 5.10. ilmamassa lämpenee. Siinä on kuurosateita viikolla 41, varsinkin 8.10.

Kovat tuulet nostavat seuraavan matalan, 13.10. paikkeilla. Koko viikko on epävakainen. Seuraava viikko 43 on poutaviikko, sitten alkaa sataa, kun 1. neljännes kuusta vaihtuu ja se on Jupiterin sadetta, kovaa, mutta ei sada kuin päivän kaksi. Marraskuun alussa on selkeämpää ja poutaa.

Viikolla 46 alkaa hirmuiset navakat tuulet ja 13.11. sataa. Ei kovin paljon, Saturnus ei paljoa sada. Poudat jatkuvat sitten 22.11. saakka, sitten alkaa sataa lunta. Marraskuun lopussa on lumisadetta, 17.11. pieni pakkasjakso ja Liisan liukkaat toteutuvat, vaikka lumi ei maassa pysy kauaa. Siinä on kuitenkin kylmä ilmamassa.

Ihan kaikki lumi ei sula, koska joulukuun eka viikko on ihan poutainen. Sitten sataa 10.12. ja se on lunta. Ja 18.12. kylmä ilma, pitää pakkasta 2-3 päivää, talvipäivän seisauksen jälkeen on jo tosi kylmä ja pakkasta. Joulu onkin varmasti valkoinen, ilma ei enää lämpiä vaan on kylmää.

Joulun jälkeen kylmät jatkuvat uuteen vuoteen. Ja ensi vuoden Almanakasta aloitetaan ensi kerran sääprofetia vuoden lopussa.

Lähteet: YLE Lahti

Lue seuraavaksi