Lämmin elokuu päätti kesän

Elokuu oli Suomessa tavanomaista lämpimämpi ja kuivempi. Myös koko kesän keskilämpötilat olivat suuressa osassa maata hieman keskiarvoa korkeampia.

lämpötila
Kesäinen rantamaisema
YLE / Kalle Talonen

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan elokuu oli koko Suomessa tavanomaista kuivempi ja lämpimämpi. Kuukauden korkein lämpötila, 28,7 astetta mitattiin Sodankylässä 9.elokuuta. Hellepäiviä oli Lapissa elokuussa harvinaisen paljon. Maan etelä- ja keskiosassa helleraja rikottiin elokuussa muutamana päivänä.

Kuukauden sademäärissä esiintyi suuria alueellisia eroja. Elokuussa vähiten eli 27 millimetriä vettä satoi Utössä Länsi -Turunmaalla. Eniten elokuussa vettä satoi Itä-Lapissa, jossa sademäärä kohosi paikoin 120 milliin.

Kesä hiukan keskimääräistä lämpimämpi

Kesän eli kesäkuusta elokuuhun ulottuvan jakson keskilämpötila vaihteli maan eteläosan runsaasta 16 asteesta pohjoisimman Lapin vajaaseen 7 asteeseen.

Kesäkuun alussa oli harvinaisen kylmää, ja esimerkiksi 5. kesäkuuta koko maan ylin lämpötila oli Porissa mitattu 10,8 astetta. Lämpimin jakso sattui kesäkuun loppuun ja aivan heinäkuun alkuun. Kesän korkein lämpötila oli 29,6 astetta Jämsän Hallissa 28. kesäkuuta.

Ilmatieteen laitoksen mukaan lukemat ovat suuressa osassa maata asteen verran tavanomaista korkeampia. Kuitenkin paikoin maan keski- ja itäosassa sekä Lounais-Suomessa jäätiin aavistuksen keskiarvojen alapuolelle. Jo toisena kesänä peräkkäin 30 asteen raja jäi saavuttamatta.

Koko kesän aikana sademäärissä on ollut suuriakin eroja

Tavanomaista sateisempaa oli etelärannikolla ja lounaissaaristossa ja suuressa osassa Pohjois-Suomea. Koko kesän suurin vuorokautinen sademäärä, 70 millimetriä, mitattiin Länsi-Turunkaan Utössä 9. heinäkuuta. Maan itäosassa ja Länsi-Lapissa oli tavanomaista kuivempaa.

Touko-elokuun aikana Suomessa paikannettiin noin 53 000 salamaa, joka on alle puolet keskimääräisestä. Taso on alhaisempi kuin koskaan 2000-luvun aikana.

Lähteet: YLE Turku