Valkokärpässientä syönyt kuoli Hämeenlinnassa

Valkokärpässientä syönyt nainen on kuollut viikonloppuna Hämeenlinnassa. Myrkytyspotilaan menehtymisestä kertoi ensin Hämeen Sanomat. Kanta-Hämeen keskussairaalassa on hoidettu myös kahta muuta sienimyrkytystapausta.

Kotimaa
Valkoinen kärpässieni
YLE

Murrosikäinen poika hakeutui sairaalahoitoon runsas viikko sitten. Poika on toipunut ja kotiutettu sairaalasta. Hänen äitinsä on edelleen sairaalassa, mutta on toipumassa, kerrotaan keskussairaalasta.

Kolmen sienimyrkytyksen sattuminen sairaanhoitopiirissä on erittäin poikkeuksellista. Kaikissa tapauksissa aiheuttaja oli valkoinen kärpässieni.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä on sielläkin hoidettu yli viikon ajan kolmea vakavan myrkytyksen saanutta. HUS:in mukaan potilaat ovat nyt toipumassa.

Etelä-Suomessa on sattunut loppukesän aikana poikkeuksellisen monta vakavaa sienimyrkytystapausta. Potilaat ovat syöneet tappavan vaarallista valkokärpässientä, jota on erehdytty luulemaan herkkusieneksi.

Esimerkiksi Helsingin yliopistollisessa keskussairaalassa on koko 2000-luvulla hoidettu keskimäärin yhtä potilasta vuodessa. Joinakin vuosina myrkytystapauksia ei ole ollut lainkaan.

Lähteet: YLE Uutiset