1. yle.fi
  2. Uutiset

Sääpalvelut halutaan ulottaa kaikkialle maailmaan

Järjestyksessään kolmas Maailman ilmastokonferenssi on parhaillaan käynnissä Sveitsin Genevessä. Harvaan järjestetyn kokouksen tavoitteena on kehittää tehokas toimintamalli ja tietokanava ilmastotiedon käyttäjien ja tuottajien välillä.

luonto
Salamointia
Suomalainen Vaisala on kehittänyt maailmanmarkkinoille globaalin salamadatapalvelun. Tässä salamointia Rotterdamissa 26. toukokuuta.Marco de Swart / EPA

Suomesta paikalla on muun mussa Ilmatieteen laitos. Pääjohtaja Petteri Taalaksen mukaan konferenssin tavoite on tärkeä, koska ilmastotietoa tarvitsevat yhä enemmän sekä elinkeinoelämä että kehitysmaat, joilla ei ole omaa ilmastopalvelua.

Talous ja siihen liittyvät pitkän aikavälin investointipäätökset ovat riippuvaisia ilmastosta ja säästä.

- Meidän pitää alkaa kehittää ilmastoskenaarioita 10-20 vuoden aikajänteellä. Monet talouspäätökset tehdään tällä aikajänteellä. Nyt olemme tuottaneet vain pidemmän, 50 vuoden ja sitä pidemmän aikavälin skenaarioita, Taalas kertoo.

Investoinnit takaisin 10-kertaisina

Kaikilla kehitysmailla ei tällä hetkellä ole omaa sää- ja ilmastopalvelua, joka varoittaisi esimerkiksi sään ääri-ilmiöistä, kuten maanjäristyksistä tai myrskyistä. Taalaksen mukaan koko maailman kattavalla sääpalvelulla olisi suuri merkitys.

- Kehitysmaat eivät edes tiedä, mitä ilmastonmuutos tarkoittaa eikä varoituksia saada aikaiseksi. Tämä aiheuttaa tappioita maataloudessa ja ihmishenkien menetyksiä, Taalas sanoo.

Taalaksen mukaan on arvioitu, että sääpalveluihin investoiminen saadaan takaisin vähintään 10-kertaisina, kun sääilmiöihin osataan varautua ajoissa.

Sääpalvelujen kehittäminen on Suomelle siksikin tärkeää, koska suomalainen Vaisala on alan merkittävä palveluiden tarjoaja maailmassa.

Väyrynen käyttää Suomen puheenvuoron

Maailman ilmatieteen järjestö WMO on järjestänyt vastaavanlaiset suurkokoukset vuosina 1979 ja 1990.

Ensimmäisessä kokouksessa päätettiin Hallitustenvälisen ilmastopaneelin (IPCC) perustamisesta ja toisessa perustettiin mekanismi, jolla ilmastonmuutosta alettiin torjua. Nyt työn alla oleva maailmanlaajuinen sää- ja ilmastopalvelu on jatkumoa aiempien kokouksien päätöksille.

Suomesta tämän vuotiseen kokoukseen osallistuu Ilmatieteen laitoksen lisäksi eri ministeriöiden edustajia. Suomen delegaatiota johtaa ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen, joka käyttää puheenvuoronsa torstaina.

Konferenssi päättyy perjantaina. Siihen osallistuu 1500 tutkijaa, poliitikkoa ja päättäjää yli 150 maasta.

Seuraavan kerran globaaleista ilmastoasioita päätetään Kööpenhaminan ilmastoneuvottelussa 7. joulukuuta.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi