Kaupunginosien yhdistys haastaa asunnottomuus-ennakkoluulot

Helsingin kaupunginosayhdistysten kattojärjestö Helka haluaa kaikki kaupunkilaiset asunnottomuuden poistamistalkoisiin. Järjestö kerää nettisivuillaan vinkkejä siitä, mihin jokaisen omassa naapurustossa voisi rakentaa tukiasuntoja.

kodittomuus
Kaupunginosien kattojärjestö haluaa eroon ikävästä kiertopalkinnosta.YLE

Kaupunginosayhdistyksiä moititaan usein nimbyläisyydestä, eli "ei minun takapihalleni" -asenteesta. Siitä hyvästä Elämäntapaliitto ojensi viime lokakuussa Helsingin kaupunginosayhdistysten kattojärjestö Helkalle Hiertävä kivi -kiertopalkinnon. Sen saa vuosittain taho, joka voisi aktiivisesti toimia asunnottomuuden poistamiseksi, mutta ei ole sitä riittävästi tehnyt.

Helka otti haasteen vastaan, vaikka toiminnanjohtaja Pirjo Tulikukka ei moitteita nimbyläisyydestä allekirjoitakaan.

- Kolme neljästä asunnottomien tukihankkeesta kuitenkin toteutuu ja vain noin kolmannes asukkaista vastustaa niitä. On paljon tapauksia, joissa kaupunginosayhdistys on toivottanut tervetulleiksi uudet asukkaat. Nämä asiat eivät kuitenkaan saa lehdissä palstatilaa. Tietenkin on myös muutosvastarintaa, ihmisiä pelottaa kun tuttu ja turvallinen ympäristö muuttuu jotenkin ja silloin saattaa tulla myös vastustusta.

Jokaisen miettimään asennettaan

Usein vastustuksen takana on tiedon puute. Helka avasi syyskuun ensimmäisenä päivänä nettisivuston, jolla tätä vaivaa paikataan. Kaikkien Helsinki -sivustolla on tiukan tietopaketin lisäksi myös kysely, jossa jokainen voi miettiä, miten asunnottomuusongelman ratkaisisi.

Kyselyssä muun muassa tiedustellaan asukkailta, mikä paikka omassa kaupunginosassa olisi sellainen, että sinne voisi rakentaa tukiasuntoja tai vaikka palvelukeskuksen. Samalla vastaajia rohkaistaan kyseenalaistamaan mahdolliset ennakkoluulonsa.

Kun kysely kolmen viikon kuluttua sulkeutuu, luvataan vastaukset koota huolellisesti yhteen. Päättäjille ne luovutetaan Asunnottomien yönä lokakuussa. Helkan toiminnanjohtaja Pirjo Tulikukka toivoo konkreettisia avauksia, ehdotuksia sijoituspaikoista ja muita hyviä ideoita.

- Kysely ei vie kuin viitisen minuuttia ja sen avulla voi vaikuttaa siihen, mitä asioille tapahtuu. Tietopaketti on käytettävissä vielä tämän jälkeenkin ja sitä täydennetään.

Idean isä kaipaa ihmisiltä myötäelämistä

Ajatus Kaikkien Helsinki -sivuista tuli asunnottomuutta Sosiaali- ja terveysministeriössä työkseen miettivältä Keijo Tannerilta. Oulunkylä-seuran pitkäaikainen puheenjohtaja Tanner muistuttaa, että jokaisella on oikeus omaan kotiin.

- Jokainen voi mennä itseensä ja miettiä, olisiko sen verran empatiaa, että ei ainakaan lähtisi mihinkään nimienkeruulistaan. Nyky-nimbyläisyys on usein taistelua tilasta ja miljööstä, joka halutaan säilyttää sellaisena mikä itsestä tuntuu hyvälle. Ei haluta ihmisiä, jotka vaikka ovat omasta mielestä kauhean näköisiä tai haisevat pahalle.

Tanner uskoo, että helposti saatava tieto ja tutustuminen asunnottomiin ja asunnottomuuteen auttaa huomaamaan, että joukossa on aivan tavallisia ihmisiä. Kuka tahansa voi sopivissa olosuhteissa joutua taivasalle.

Helkan toiminnanjohtajan, Pirjo Tulikukan mielestä on erittäin tärkeää, että asukkaille tarjotaan riittävästi mahdollisuus vaikuttaa esimerkiksi asuntolahankkeisiin jo suunnitteluvaiheessa.

- Asukkaat haluavat vaikuttaa ja vaikuttavat vaikka väkisin, jos ei heitä kutsuta mukaan. Ehkä tälle meidän Kaikkien Helsinki -sivustollemmekin voisivat eri tahot tulla keskustelemaan näistä asioista.

Lähteet: YLE Helsinki / Sanna Cortés