1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Ulkomaat

Vanhanen pyysi Putinilta apua Arctic Sea -tutkintaan

Pääministeri Matti Vanhanen on pyytänyt Venäjän pääministeriltä Vladimir Putinilta yhteistyötä kaapattuun Arctic Sea -alukseen liittyvissä tutkimuksissa. Vanhanen tapasi Putinin Puolan Gdanskissa.

Useat Euroopan valtionpäämiehet osallistuivat toisen maailmansodan alkamsen muistopäivän juhlallisuuksiin Puolassa. Paikalla olivat myös pääministerit Matti Vanhanen ja Vladimir Putin. Kuva: Leszek Szymanski / EPA

Vanhanen uskoo, että yhteistyö Suomen ja Venäjän tutkintaviranomaisten kanssa alkaa nyt sujua.

- Pyysin tätä keskustelua siksi, että Suomen viranomaiset ovat pyytäneet viranomaisyhteistyötä ja tietojen vaihtoa tähän rikostutkintaan liittyen. Esitin pyynnön nyt virallisesti myös pääministerille, ja uskon, että viranomaisyhteistyö nyt käynnistyy, Vanhanen kertoi.

Pääministerit keskustelivat myös asioista, joita Venäjän viranomaiset haluavat vielä laivakaappauksen tiimoilta selvittää. Eräs näistä on laivan lastin kohtalo. Vanhanen totesi, että omistajat saavat kyllä lastin takaisin. Venäjän viranomaiset haluavat kuitenkin tutkia laivan kokonaan, Vanhanen tarkensi.

Vanhanen kertoi keskustelleensa Arctic Sea -aluksesta laajalti Putinin kanssa. Putin esitteli Vanhaselle käsityksiään muun muassa siitä, millaiset seikat saattoivat olla syynä tapahtumille laivassa. Vanhanen ei halua kertoa tarkempia yksityiskohtia keskustelusta. Hän aikoo välittää tiedot Suomessa laivan kaappausta tutkiville viranomaisille.