Suomessa lastenvaunujen haitallisia yhdisteitä ei pelätä

Tuore lastenvaunujen haitallisista aineista kertova saksalaistutkimus saa Suomessa rauhallisemman vastaanoton. Suomalaisasiantuntijoiden mukaan samoja vaunuista löytyneitä yhdisteitä löytyy muutenkin joka puolelta.

Kotimaa
Äiti ja lapsi testaavat lastenvaunuja kaupassa.
Äiti ja lapsi testasivat lastenvaunuja Lastentarvike-myymälässä.YLE

Saksan tuotetestaussäätiön Stiftung Warentestin torstaina julkaisema lastenvaunututkimus otettiin Saksassa vastaan huolestuneesti. Huolta aiheutti eniten kehityksen suunta. Edellisen kerran vaunujen pitoisuuksia tutkittiin kolme vuotta sitten, jolloin polyaromaattisia hiilivetyjä, muovinpehmentäjiä tai klooriparafiinejä löytyi nykyistä vähemmän.

- Nämä ovat huolestuttavia aineita. Esimerkiksi PAH-yhdisteiden on jo pitkään tiedetty aiheuttavan syöpää, mutta toisaalta, niille altistumista ei voida välttää, sanoo Työterveyslaitoksen lääkäri ja toksikologi Tiina Santonen.

Pakokaasut, tupakansavu, grilliruoka ovat perinteisiä PAH-yhdisteiden lähteitä. Lastenvaunujen pitoisuuksien ei uskota vaikuttavaan akuutisti lapsen terveyteen. Pitkän aikavälin altistumisen vaikutuksista tarkkaa tietoa ei ole kenelläkään. Siksi Santonenkin toivoo haitallisiin aineisiin kohtuutta.

- Kaikki ylimääräinen altistuminen pitäisi saada mahdollisimman vähiin. Me emme tiedä, mikä on sellainen pitoisuus, jolloin syöpäriski kasvaa. Me kuitenkin keräämme näitä aineita kehoomme joka puolelta, jolloin tulee yhteisaltistusta.

Kuluttajavirasto kaipaa lisäselvityksiä

Kuluttajaviraston tuoteturvallisuuspäällikkö Jaakko Kuustonen sanoo, että lastenvaunujen vaarat yleensä liittyvät vaunujen mekaanisiin vaaroihin. Kemialliset vaaratekijät ovat kuluttaja-asioiden valvovalle viranomaiselle harvinaisempia.

- Lelut ja lastenhoitotarvikkeet ovat tietenkin tuotteita, joiden kohderyhmä on hyvin hauras. Tässä tapauksessa tutustumme tietenkin tutkimukseen ja katsomme sitten, mitä sieltä tulee esille.

Lastenvaunuja koskeva standardi sisältää erilaisia vaatimuksia esimerkiksi raskasmetallien osalta. Standardit eivät kuitenkaan välttämättä tunne esimerkiksi PAH-yhdisteitä.

- Jos tuotteissa olisi vaikkapa liian korkeita pitoisuuksia formaldehydiä tai kiellettyjä muovin pehmentäjiä, niin valvonta kuuluu Kuluttajavirastolle. Jos taas tuotteissa on palonestoaineita tai muita aineita, jotka eivät sinne kuulu, niin silloin on myös muita viranomaisia, joilla asia kuuluu.

Maahantuoja uskoo vaunujen puhtauteen

Lastenvaunujen maahantuojan Lastentarvike Oy:n reklamaatiovastaava Petri Konsin oli saksalaistiedoista huolissaan.

- Häkellyttävää kuulla, että tällaisia asioita vielä löytyy. Me maahantuojana pyrimme omalta osaltamme varmistumaan tuotteiden turvallisuudesta.

Maahantuojalle varmistaminen tarkoittaa käytännössä vaunujen EN-standardia. Jotkut maahantuojat voivat testauttaa tuotteita itsekin, mutta todellisuudessa oikea tuotetieto on valmistajien vastuulla.

- Meitä tämä aihe on kiinnostanut koko ajan, enkä tiedä vaikuttaako tämä tutkimus siihen. En tiedä, mitä me vielä voisimme asialle enempää tehdä, Konsin toteaa.

Lähteet: YLE Uutiset / Marcus Ziemann