1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Kosketusteknologia muuttaa matkapuhelin monikäyttöisemmäksi

Matkapuhelimien NFC-kosketusteknologian odotetaan yleistyvän maailmanlaajuisesti lähivuosina. Teknologia mahdollistaa esimerkiksi matkapuhelimen käytön maksuvälineenä vaikkapa luottokortin tapaan. Matkapuhelimella voi myös ladata tietoa koskettamalla sillä esimerkiksi julistetta.

Kuva: YLE / Pekka Loukkola

NFC (Near Field Communication) on radiotaajuiseen etätunnistukseen perustuva teknologia, joka mahdollistaa elektronisten laitteiden välisen kommunikaation kosketuksen välityksellä. Japanissa sillä on jo yli 50 miljoonaa käyttäjää.

Ouluun syyskuun ensimmäiseksi viikoksi kokoontuneiden, yli 150 IT-alan suuryrityksen edustajat etsivät markkinoita kosketusteknologialle. Suomessa sen käyttö yleistyy hiljalleen.

- Suomessa ja Euroopassa yleisemminkin tullaan menemään siihen, että aluksi kosketusteknologian avulla voi ostaa kevyempiä palveluita, kuten esimerkiksi videoita ja musiikkia koskettamalla puhelimella julistetta. Sitten siirrytään erilaisten lippujen ostamiseen, jota Oulussa voi jo tehdäkin NFC-puhelimella. Seuraava askel voisi mahdollisesti olla kosketusteknologian käyttö luottokorttimaksamisessa. Matka tähän pisteeseen on kuitenkin pitkä, kun esimerkiksi Japanissa kaikki tämä on jo arkipäivää, kertoo projektijohtaja Janne Mustonen Oulu Innovationista.

Vielä tällä hetkellä monen taskun pohjalta löytyy ainakin kännykkä, pankki- ja luottokortti sekä kotiavaimet. Mustosen mukaan kosketusteknologian avulla toimiva matkapuhelin voisi tulevaisuudessa korvata nämä kaikki.

- Kyllä puhelin voi korvata tätä NFC-ominaisuutta käyttäen maksukortteja, etukortteja ja avaimetkin. Se toimii periaatteessa myös nopeana linkkinä tiettyihin tietoihin. Esimerkiksi koskettamalla julistetta NFC-teknologialla varustetulla puhelimella saadaan taustatietoa siitä, mitä juliste mainostaa tai mitä sen kautta voit ostaa, valottaa Mustonen kosketusteknologian toimintaa.