1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

ICC: Libyalla lisää todisteita Gaddafin pojan julmuuksista

Kansainvälisellä rikostuomioistuimella ja Libyalla on kiistaa siitä, kenen pitäisi asettaa Saif al-Islam oikeuden eteen.

Ulkomaat

Kansainvälisen rikostuomioistuimen ICC:n pääsyyttäjä Luis Moreno-Ocampo ilmoitti torstaina, että Libyalla on todisteita maan syrjäytetyn hallitsijan Muammar Gaddafin pojan Saif al-Islamin väkivaltaisista otteista. Rikostuomioistuimella ja Libyalla on erimielisyyksiä siitä, kenen tulisi asettaa Saif al-Islam Gaddafi oikeuden eteen.

Moreno-Ocampon mukaan Libyalla on aikaa huhtikuun loppuun esitellä tapaus oikeudelle tukeakseen vaatimustaan nostaa syytteet häntä vastaan.

Gaddafin poika on ollut mukana valvomassa ja suunnittelemassa kansannousun tukahduttamista. Hän on käyttänyt palkkasotureita ja teloittanut ihmisiä.

Kansainvälinen rikostuomioistuin ICC asetti Saif al-Islamin syytteeseen kesäkuussa yhdessä isänsä ja Gaddafin hallinnon tiedustelupäällikön Abdullah al-Senoussin kanssa siviilien tappamisesta ja vainoamisesta kansannousun aikana.

Libyan yleisellä syyttäjällä on lisää näyttöä Gaddafin pojan rikoksista, ja ne vahvistavat kansainvälisen tuomioistuimen omat tutkimukset. Libyan viranomaisten odotetaan nostavan syytteet kansannousun aikaisista rikoksista.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch odottaa Kansainvälisen rikostuomioistuimen painostavan Libyaa luovuttamaan Saif al-Islamin oikeuden tuomittavaksi.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi