1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. teatteritaide

Koululaiset Teatterikouluun

Turussa käynnistyy syksyllä 7.-9. -luokkalaisille tarkoitettu Teatterikoulu. Kotiteatterin vetämän koulun on tarkoitus opettaa monipuolisesti ja perinpohjaisesti näyttämölla tarvittavia taitoja. Koulutuksen päämääränä on teatterin ammattilaisuus.

Teatterikouluun hyväksytyillä nuorilla on tilaisuus oppia teatterintekemistä tanssin-, musiikin-, laulun-,ja näyttelijäntyönopetuksen eväillä. Mistään parin viikon pajasta ei myöskään ole kysymys. Koulutus on mitoitettu kolmen vuoden mittaiseksi.

Lauri Rautiainen sanoo, että varsinaiset läsnäolotunnit on sijoitettu niin, että oppilaat saavat sovitettua ne normaalin koulunkäyntinsä lomaan. Rautiainen uskoo, että kotitöiksi jää myös tehtävää ja esimerkiksi soitinopetus järjestetään jokaiselle oppilaalle yksityistunteina.

Rautiaisen haaveena on, että koulutukseen hakisi parisensataa nuorta, joista olisi varaa valita läpipääsevät 12. Sillä ei hänen mukaansa ole väliä, onko nuorilla aikaisempaa harrastelijanäyttelijän taustaa.

Teatterinjohtaja Lauri Rautiainen on ollut mukana tekemässä vastaanvanlaista koulutusta Worcesterissa Englannissa. Englannissa valittiin myös 12 opiskelijaa, alueen väkimäärä oli aavistuksen toista luokkaa, noin 13 miljoonaa.

Teatterinkoulun opetuksen haitavat täkäläiset ammattilaiset, vierailukouluttajia on tulossa Britanniasta ja Yhdysvalloista. Tämä koulutuksen osa saatetaan järjestää Englannissa, mikäli Turun teatterikoululaisille saadaan järjestettyä niille seuduin riittävästi esiintymistilaisuuksia.

Turun koulutuksen pääsykokeet pidetään 12. ja 13. syyskuuta.