1. yle.fi
  2. Uutiset

Särkylääkkeitä rouhitaan aivan turhaan

Tulehduskipulääkkeiden aiheuttamaan verenvuotoon ruuansulatuskanavassa kuolee vuosittain jopa 200 suomalaista. Professori Erkki Palva kehottaakin äärimmäiseen varovaisuuteen särkylääkkeiden kanssa.

tulehduskipulääkkeet
Lääkkeitä
YLE

Tutkimustieto suomalaisten särkylääkkeiden käyttötavoista on murheellista luettavaa. Lääkelaitoksen tietojen mukaan lähes joka kymmenes aikuinen käyttää särkylääkkeitä päivittäin. Erityisen kovia särkylääkkeiden käyttäjiä ovat keski-ikäiset ja tätä varttuneemmat naiset.

Lääkelaitos on jo vuosia kampanjoinut särkylääkkeiden turvallisen käytön puolesta.

- Suurin ongelma on siinä, että suomalaiset eivät ymmärrä, kuinka tehokkaita lääkkeitä itsehoitoon tarkoitetut tulehduskipulääkkeet ovat. Ne ovat aivan samaa tavaraa kuin lääkärinkin määräämät, vaikka annostukset ovat hieman pienempiä, muistuttaa professori Erkki Palva Lääkelaitokselta.

Toinen yleinen virhe on se, että tulehduskipulääkettä käytetään yhtäaikaa jonkun vilustumislääkkeen kanssa ja näin annostukset kertaantuvat.

- Tyypillinen esimerkki tulehduskipulääkkeen väärinkäytöstä on päänsäryn lievittäminen. Tuolloin lääkkeiden syöminen itse asiassa pitää yllä päänsärkykierrettä eikä paranna sitä, Palva toteaa.

Mahaverenvuoto ei paljoa varoittele

Tulehduskipulääkkeen käytön pahin uhka on äkillinen verenvuoto ruuansulatuskanavassa, joka pahimmillaan tarkoittaa hengenlähtöä. Jopa kahdensadan suomalaisen arvioidaan vuosittain kuolevan tulehduskipulääkkeen käytön seurauksena.

- Ikävintä on se, että vakavat verenvuodot ei välttämättä varoita tulostaan millään lailla. Ne ovat siis salakavalia ja valitettavan yleisiä, Palva toteaa.

Tosiasia on myös se, että vakavien haittojen ilmenemistä ei välttämättä edellä pitkään jatkunut tulehduskipulääkkeiden käyttö. Ongelmia saattaa ilmetä varsin nopeastikin lääkkeiden käytön aloittamisen jälkeen.

- Tulehduskipulääkettä kannattaa itsehoidossa käyttää mahdollisimman lyhyen aikaa. Varmuuden vuoksi lääkettä ei kannata ottaa. Lääkettä saa ottaa vain pienimmän tehoavan annoksen verran, eikä kipua tarvitsekaan yrittää saada kokonaan pois, Palva summaa.

Lähteet: YLE Satakunta / Mika Viljanen

Lue seuraavaksi