Syksy on sienten sesonkiaikaa

Sienestäjiä hellitään hyvällä sienisadolla monen huonon sienivuoden jälkeen. Sienikausi on parhaillaan menossa, mutta sieniä riittää vielä pitkälle syksyyn.

sienet
Kantarelleja
Kantarelli on suhteellisen helppo tunnistaa.YLE / Maija Koivunen

Sienisadon määrään vaikuttavat monet tekijät. Koko kesän sään pitää olla sienille juuri otollinen, sopivissa jaksoissa ja määrissä vettä sekä auringonpaistetta.

- Sieniä kerätessä kannattaa hyödyntää juuri sillä hetkellä parhaimmassa kasvussa olevia sieniä ja erilaisia lajeja löytyy aina marraskuulle saakka, kertoo keruutuotetarkastaja Eila Smolander.

Sienien kirjosta ihmisille on muodostunut erilaisia kestosuosikkeja. Suosituimpia ovat mm. herkkutatti ja keltavahvero. Metsästä löytyy myös muita maukkaita, liian vähälle huomiolle jääneitä sieniä. Metsään kannattaa lähteä vaikka sienikirjan kanssa ja ottaa sieniä myös kotiin tutkittavaksi ja tunnistettavaksi. Jos ei ole aivan varma siitä, mikä sieni on kyseessä, niin silloin sitä ei kannata syödä.

- Sienien suhteen ihmiset jakautuvat kahtia. Osa rakastaa sieniä ja niiden laittamista ja osa taas ei. Suomessa sienien arvostus on alkanut vasta nousta pikkuhiljaa ulkomaalaisten kiinnostuttua suomalaisista sienistä enemmän, toteaa Eila Smolander.

Sienestäminen kannattaa aina. Vaikka sieniä ei joka kerta löytyisikään, niin luonnossa liikkuminen ja retkeily ovat mainiota puuhaa.

Lähteet: YLE Etelä-Savo