1. yle.fi
  2. Uutiset

Lattianpinnoitus on Suomen vaarallisin ammatti

Rakennusalalla käytetään kemikaaleja holtittomasti ilman suojaimia. Liuotinaineet aiheuttavat vuosittain keskimäärin 10 ammattitaudiksi luokiteltua aivosairautta.

Kotimaan uutiset
YLE

Työntekijöiden opastus lattiapinnoitteiden käyttöön on suoritettava erityisen huolella, mutta siitä huolimatta opastus usein laiminlyödään. Rakennusliiton työehtotoimitsija Markus Ainasoja kertoo, ettei ole kohdannut yhtään oikeaoppista henkilösuojautumista. Usein myös käyttöturvallisuustiedotteet jäävät toimittamatta lattian pinnoittajille.

- Työnantajat vähän välittää: Ei anneta suojaimia. Joskus kyllä suojaimia näkee, mutta työntekijäpuolellakin on asenneongelmia, eikä niitä ei käytetä, Markus Ainasoja toteaa.

Vuosittain lattiapinnoitteiden kanssa työskentelevät saavat keskimäärin 10 ammattitautia pelkästään aivosairauksista, jotka johtuvat liuotteista. Lisäksi noin viisi työntekijää joutuu vuosittain lopettamaan työt allergian takia ja vielä useampi astman tai ihottuman vuoksi.

- Alan työntekijämääriin nähden, lattiapinnoitus on äärimmäisen vaarallista työtä. Varmaan Suomen vaarallisin ammatti, työehtotoimitsija Markus Ainasoja pamauttaa.

Lattiapinnoitteiden käytöstä kertoo Suomi Express TV 2:ssa tiistaina 2.9. klo 19.20.

Lähteet: YLE Oulu

Lue seuraavaksi