Sieniviisaskin voi mennä vipuun

Herkkusieni ja valkoinen kärpässieni muistuttavat toisiaan erehdyttävästi. Aina ei edes asiantuntija meinaa erottaa niitä toisistaan. Sienimetsästä ei kannatakaan poimia koriin mitään, mitä ei varmasti tunnista. Kerro meille omat sienivinkkisi.

Kotimaa
Turun sieniseuran puheenjohtaja Jouni Issakainen kannustaa sienestämään.
Turun sieniseuran puheenjohtaja Jouni Issakainen kannustaa sienestämään.YLE / Kalle Talonen

Jo aamusella Turun Radiossa käytiin sienimetsällä. Kalle Talonen lähti sienimetsään ilman koria, sienikirjaa, sieniveistä ja saappaita. Oppaana Talosella oli onneksi Turun sieniseuran puheenjohtaja Jouni Issakainen.

Issakainen tuntee sienet vähintään yhtä hyvin kuin omat taskunsa. Omista taskuistakin kun saattaa joskus löytyä asioita, joita ekspertinkin on vaikea nimetä.

Aikansa samoiltuaan Ruissalon metsissä Talosen ja Issakaisen sienikorissa oli jo koivunkantosieniä, lehtorouskuja ja lehmäntatti.

Sienten ammattilaisellakin voi metsässä mennä sormi suuhun. Issakaisen ja Talosen kohdalle osui pari tunnistamatonta haperoa.

- Suurinta osaa sienistä ei voi tunnistaa. Tuntemattomien sienten kanssa ei saa lähteä urheilemaan, muistuttaa Issakainen ja jättää haperot niille sijoilleen.

Issakainen kannustaa kuitenkin sienestämään. Hyvä sienikirja auttaa tunnistamaan syötävät sienet.

- Sienitietämys ja muu luontotietämys eivät siirry lapsille itsestään. Tämän takia perheen on hyvä yhdessä käydä metsässä, Issakainen innostaa.

Aloittelijan on aloitettava sienestys varovaisesti, muistuttaa Turun sieniseuran puheenjohtaja Jouni Issakainen.

- Ei saa haalia kaikkia mahdollisia syötäviä sieniä koriin, vaan aloitetaan vaikka yhdellä syötävällä lajilla.

Kuinka on sinun laitasi; kuinka hyvin tunnet sienet? Minkälaisia vinkkejä sinulla on antaa herkullisten ruokasienien tunnistamiseen? Osaatko karttaa valkoisia kärpässieniä ja muita vaarallisia lajeja? Onko viimepäivien sienikohu saanut sinut varovaiseksi sienien kanssa?

Lähteet: YLE Turku