1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. renkaat

Rengasratsia näkyy liikkeissä

Kouvolalainen rengaskauppias harmittelee ihmisten laiskuutta rengaspaineiden tarkastuksissa.

renkaat
Auton kesärengas
Yle

Alkava syksy näkyy myös autonrenkaiden ratsaamisena. Poliisin, Autorengasliiton sekä Liikenneturvan Rengasratsia-kampanjan teemana on tänä vuonna ”Ratsaa renkaasi ajoissa”. Kampanjan kärkenä toimivat jälleen eri puolilla Suomea järjestettävät neuvontahenkiset rengasratsiat.

Renkaiden kunnon syynääminen näkyy vilkastumisena myös rengasliikkeissä. Kouvolalainen rengaskauppias Pekka Harjula ihmettelee, että renkaita uusitaan nimenomaan uudenkarheisiin autoihin.

- "Herrasmiehet" ovat keväällä laittaneet uudet renkaat alle, ja tulevat nyt ihmettelemään, miten renkaat voivat muka kulua näin uudessa autossa, Harjula puistelee.

Renkaiden oikealla urasyvyydellä on oma vaikutuksensa liikenneturvallisuuteen, mutta tärkeämpää on kuitenkin tilannenopeus. Vesiliirtoon voi joutua uusillakin renkailla, jos vauhtia on liikaa.

Urasyvyyksien lisäksi on hyvä huolehtia oikeista rengaspaineista. Pekka Harjula harmittelee, että asiakkaat tajuavat liian alhaiset paineet vasta kun auto alkaa puoltaa. Hän neuvoo, että paineiden suhteen kannattaa noudattaa nimenomaan rengasvalmistajan eikä autonvalmistajan ohjeistusta.

- Asiakkaat eivät usein uskokaan, miten paljon ilmaa raskaat autot vaativat, Harjula sanoo.

Renkaita täytetään nykyään yhä useammin myös typellä. Typpeä käytetään varsinkin raskaiden ajoneuvojen renkaissa. Ongelmana on kuitenkin se, että typpeä ei vielä saa kovin monesta paikasta ainakaan Kymenlaaksossa.

Pekka Harjula pitää typpeä tällä hetkellä vielä "rahastuskeinona", koska typestä on vaikea enää vaihtaa takaisin tavalliseen paineilmaan.

- Typpi voi lisätä turvallisuutta isommissa renkaissa, mutta tavallisten renkaiden osalta lähinnä myyjä voittaa, Harjula toteaa.

Keskiviikkona renkaita ratsattiin muun muassa Iitin Tillolassa. Kaikkiaan 178:n auton renkaat tarkastettiin, mutta yhtään sakkoa ei kirjoitettu.

Lähteet: YLE Kymenlaakso

Lue seuraavaksi