1. yle.fi
  2. Uutiset

Kehitysyhteistyörahoista väännetään kättä

Ulkoministeriö on julkaissut uudet kehitysyhteistyön vesi-, metsä- ja ympäristöstrategiat. Suunnitelmissa vaaditaan riittäviä resursseja, vaikka hallitus on juuri perunut kehitysyhteistyömäärärahan korotukset. Nyt kiistellään siitä, pitäisikö kehitysyhteistyöbudjettia kasvattaa turvapaikanhakijoista koituvilla kuluilla.

talous
Ulkomaankauppa- ja kehitysyhteistyöministeri Paavo Väyrynen
YLE

Kehitysapumäärärahojen piti nousta ensi vuonna 60 miljoonaa. sijaan korotus on neljä miljoonaa. Samaan aikaan talous-, ilmasto- ja ruokakriisin vuoksi avuntarvitsijoiden määrä maailmalla kasvaa vauhdilla. Ministeri Väyrynen syyttää tilanteesta taantumaa.

- Totta kai tilanne on pulmallinen sekä kehitysmaiden että teollisuusmaiden kannalta. Kun kansantaloudet supistuvat teollisuusmaissa, myös dollari ja euromääräiset kehitysyhteistyömäärärahat pienenevät, Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen (kesk.) sanoo.

Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepalle selitys ei kelpaa. He keräsivät lähes 150 järjestön allekirjoittaman vetoomuksen, jossa vaaditaan hallitusta perumaan päätöksensä.

- Näin suuri supistus nimenomaan kehitysyhteistyömäärärahoista on epäoikeudenmukainen. Me ollaan kuulutettu oikeutta ja kohtuutta ja että valtion menoista kaikkia olisi tarkasteltu samalta viivalta, sanoo Kepan kampanja- ja viestintäjohtaja Mika Railo.

Kehitysyhteistyön kokonaisbudjettia yritetään nyt kasvattaa vaikka väkisin. Sisäministeriö vaatii, että kaikkien turvapaikanhakijoiden kulut siirretään kehitysyhteistyön budjettiin, saa hakija sitten myöntävän tai kieltävän päätöksen.

- Hallitus päätti viime kevään kehysriihessä, että järjestelmää täytyy tiukentaa niin, että aiheettomia turvapaikanhakemuksia tulee vähemmän. Ja tähän suuntaan meneviä toimenpiteitä on vireillä. Ulkoministeriön mielestä pitäisi laskea vain niiden kustannuksia, jotka saavat turvapaikan, mutta sisäministeriö katsoo, että pitäisi laskea myös sellaisten kustannuksia, jotka eivät saa turvapaikkaa, Väyrynen selvittää kiistaa YLE Uutisille.

Väyrynen pitää menettelyä arveluttavana, mutta on itsekin valmis kiristämään turvapaikan hakemuskriteerejä. Eduskunnassa kaikki eivät sulata Väyrysen vaatimusta.

- Tässähän viime aikoina on ollut pikemminkin niin päin, että on vaarallisiin olosuhteisiin pyritty lähettämään turvapaikanhakijoita takaisin, ulkoasiainvaliokunnan jäsen Annika Lapintie (vas.) sanoo.

Taantuma on auttanut Suomea pysymään prosentuaalisessa kehitysaputavoitteessaan. Kansalaisjärjestöt vaativat kuitenkin prosenttien sijasta euroja.

- Ihan selvää on, että kansalaiset kannattavat kehitysyhteistyötä voimakkaammin kuin hallitus näyttää. 80 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että kehitysyhteistyörahoja pitäisi kasvattaa, Kepan kampanja- ja viestintäjohtaja Mika Railo sanoo.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi