Stubb arvostelee Itämeren kaasuputken valmistelua

Ulkoministeri Alexander Stubb (kok.) arvostelee Saksaa ja Venäjää Itämeren kaasuputken alkuvaiheen valmisteluista, jotka heikensivät EU:n yhtenäisyyttä ja lähettivät putkihankkeen liikkeelle "väärässä kulmassa".

Kotimaa
Kartta Itämeren kaasuputken linjauksesta
YLE Uutisgrafiikka

Stubb vaatiikin EU:ta tiivistämään yhteistä energiapolitiikkaansa.

Ulkoministeri Alexander Stubb suomii YLE Uutisten haastattelussa Saksaa ja Venäjää kahdenvälisestä Nord Stream -kaasuputkihankkeesta, jossa EU-maiden konsultointi sivuutettiin.

- Tämähän oli aika pitkälle kahdenvälinen hanke Venäjän ja Saksan välillä, mutta tässä olisi pitänyt konsultoida montaa EU-maata. Mutta ehkä tämä on myös osoitus siitä, että Euroopan unioni todellakin tarvitsee yhtenäisen energiapolitiikan, jotta tämäntyyppisestä päätöksestä päätetään yhdessä, Stubb arvioi.

Hanke lähti väärässä kulmassa

Venäjältä Saksaan kaavailtu 1 200 kilometriä pitkä maakaasuputki kulkisi pääosin Suomenlahden ja Itämeren pohjassa. Kaasuputki on herättänyt voimakasta arvostelua eritoten Baltian maissa ja Puolassa, joissa on arvioitu Venäjän pyrkivän EU:ssa eräänlaiseen energiaherruuteen samalla kun se merenpohjan putkella ohittaa Venäjä-kriittiset Itämeren valtiot.

Ulkoministeri Stubbin mukaan Itämeren maakaasuputki lähti liikkeelle "väärässä kulmassa".

- Euroopan unionin sisäisen energiapolitiikan yhtenäisyyden kannalta varmasti tästä otetaan opiksi ja valmistellaan seuraavalla kerralla hiukkasen eri tavalla, Stubb sanoo.

- Käytännössä hankkeen lähettivät liikkeelle väärässä kulmassa Saksa ja Venäjä, ulkoministeri toteaa.

Päätös syys-lokakuussa

Alexander Stubb vaatii EU:n yhteisen energiapolitiikan tiivistämistä. Hän kaipaa uusia energianlähteitä ja vaihtoehtoisia kaasuputkireittejä. Venäjän South Stream ja sille kilpailijaksi kaavailtu Kaspianmeren kaasuputki Nabucco olisivat EU:n etujen mukaisia. Ulkoministeri Stubbin mukaan Itämeren kaasuputken kömpelö liikkeellelähtö on myös nakertanut EU:n sisäistä luottamusta.

Suomen hallituksen on määrä syys-lokakuussa hyväksyä Itämeren kaasuputken kulku Suomen talousvyöhykkeellä. Sen lisäksi Suomen ympäristöviranomaiset päättävät erikseen putken rakennusluvista. Muun hallituksen tavoin ulkoministeri tarkastelee Itämeren kaasuputkea Suomen osalta ympäristökysymyksenä. Hän ei kuitenkaan halua ennakoida valtioneuvoston kantaa.

- Varmasti tämäntyyppisillä päätöksillä on kiire, mutta itse en halua ennakoida valtioneuvoston kantaa. Tästähän puuttuu tässä vaiheessa esimerkiksi työ- ja elinkeinoministeriön esitys.

Lähteet: YLE Uutiset / Jarkko Juselius