Kilpailu naudanlihantuottajista kovenee

Lihatalot järjestävät tilaisuuksia uusien tuottajien saamiseksi. Tuottajat ovat nyt herkkiä vaihtamaan lihataloa hinna perässä.

lihateollisuus
Ayrshirehieho Hilla.
YLE / Antti Karhunen

Pohjois-Savon naudanlihantuottajista käydään kovaa kilpailua. Investointeja tehneet lihatalot houkuttelevat tuottajia omiin leipiinsä.

Pietarsaarelainen Snellman on tehnyt laajennuksia teurastamossaan ja kasvattanut hankintamääriään. Ylä-Savo on jo Snellmanille merkittävä hankinta-alue, mutta tuottajia etsitään lisää esittelytilaisuuksien avulla.

Myös HK on kalastellut aktiivisesti uusia tuottajia. Lihatalo on käynyt neuvotteluja tuottajien kanssa. HK Agrin toimitusjohtaja Veli-Matti Jäppilä arvelee siirtymien toteutuvan syksyllä, kun Atrian Kuopion teurastamon lopullinen sulkeminen lähenee.

Teurastamon sulkemisen lisäksi siirtymähalukkuutta lihatalojen välillä lisää hinnoittelu, sanoo Pohjois-Savon lihanautakerhon puheenjohtaja Esko Väänänen.

Pohjois-Savo on Pohjois-Pohjanmaan jälkeen maan suurin naudanlihantuottaja. Vuodessa maakunnassa tuotetaan noin 12,5 miljoonaa kiloa naudanlihaa. Määrä jakautuu neljän lihatalon kesken, joista Atria on suurin. Muita ovat HK, Saarioinen ja Snellman.