Turkki torjuu kuivuvan Irakin vesipyynnöt

Turkki suhtautuu torjuvasti Irakin ja Syyrian pyyntöihin veden lisäjuoksutuksesta Eufratin ja Tigrisin jokiin. Erityisesti eteläistä Irakia uhkaa poikkeuksellisen ankara kuivuus. Turkki sanoo jo nyt juoksuttavansa vettä Kaksoisvirtain uomiin yli oman velvoitteensa.

Ulkomaat

Alueellista vesikiistaa käsiteltiin kokouksessa Ankarassa. Turkin energiaministeri Taner Yildiz sanoi, että Turkin on turvattava ensisijaisesti maan oma vedenjakelu ja energiantuotanto. Yildizin mukaan Turkki juoksuttaa nykyisin vettä 517 kuutiometriä sekunnissa, kun Turkilta on vaadittu 500:n kuutiometrin virtausta.

Kuivuudesta kärsivä Irak on syyttänyt Eufratin ja Tigrisin yläjuoksun naapurivaltioita Syyriaa ja Turkkia vesivirtojen ohjaamisesta omiin varastoihin ja voimalaitoksiin.

Eteläistä Irakia uhkaa pahin kuivuus jopa vuosituhansiin. Parin viime vuoden aikana sateet ovat olleet vähäisiä. Tukalimmassa asemassa ovat Kaksoisvirtain alueen paimentolaiset, suoarabit. Heitä uhkaa joukkoevakuointi asuinseuduiltaan kuivuuden takia.

Myös kaupungeissa kärsitään puhtaan juomaveden ja sähkön puutteesta. Esimerkiksi Irakin neljänneksi suurin kaupunki Nasiriyah kärsii energiapulasta. Kaupungin sähköntuotanto on pudonnut puoleen heinäkuusta voimalaitosten vesipulan takia.

Lähteet: AP