Hyppää sisältöön

Viikate sävelsi laulun Kouvostoliitolle

Bändin kahdeksas albumi, keskiviikkona julkaistava Kuu Kaakon Yllä ammentaa entistä selvemmin bändin kotiseudulta.

Viikate-yhtyeen laulaja-kitaristi Kaarle Viikate. Kuva: Arttu Horttanainen / YLE

Kouvolalainen Viikate äänitti uuden albuminsa ensimmäisen kerran Kouvolan ulkopuolella, tällä kertaa Imatralla. Tuottajana toimi mm. Mokoman ja Stam1nan kanssa työskennellyt Miitri Aaltonen.

Kuten albumin nimestä "Kuu Kaakon Yllä" voi päätellä, levyllä on runsaasti Kaakkois-Suomeen liittyviä viittauksia. Alkuperäinen tarkoitus ei kuitenkaan ollut oman kotiseudun alleviivaaminen, mutta tarinat vain muovautuivat sellaisiksi.

- Jossain vaiheessa mietin, pitäisikö viittauksia karsia, mutta laskin lopulta käsijarrun ja lopputuloksesta tuli nyt tällainen, sanoo bändin laulaja, kitaristi ja biisintekijä Kaarle Viikate.

Levyn äänitysten yhteydessä Imatralla oli myös mahdollisuus vertailla kaakkoissuomalaisten ihmisten eroja ja yhtäläisyyksiä. Kaarlen mielestä kaakossa kaikki puhuvat samaa "mie-sie-molotusta", mutta suuria erojakin löytyy.

- Karjalassa ihmisten avoimuus ja iloisuus on aivan tolkutonta. Kouvolassa taas ollaan enemmän ihmisen aristelijoita. Ehkä syynä on Kouvolan rooli henkisenä risteysasemana, joka rajoittaa vähän joka suuntaan, Kaarle pohtii.

Kouvostoliitto - betonirakentamisen luvattu maa

Uuden albumin aloitus- ja lopetuskappaleena kuullaan "Kouvostoliiton laulu". Kouvostoliitto-termiä on viime vuosina viljelty alueella taajaan, ja vuoden alussa tapahtunut kuntaliitos antoi sille aivan uutta puhtia. Miten Kouvostoliiton määrittelee Kaarle Viikate?

- Kouvostoliitto on henkinen sielunmaisema ja betonirakentamisen luvattu maa. Kun sattuu syntymään tänne, on ponnistettava selkeästi lujempaa kuin esimerkiksi hyvätuloisella ja kaksikielisellä alueella, Kaarle toteaa.

Kaarle asuu nykyään itse Lahdessa, mutta asiointi vanhaan kotikaupunkiin on kuitenkin edelleen säännöllistä. Kuntaliitoksen vaikutuksia hän ei osaa vielä sen tarkemmin kommentoida, mutta esimerkiksi uudelle Kouvolalle suunnitellut värikkäät logot ja lennokkaat iskulauseet herättävät hänessä hilpeyttä.

- Karnevaalihenki ei oikein istu tänne, eikä sambaa pysty täällä luontevasti tanssimaan. Mieluummin vaikka sitten ruutuhyppelyä tässä torilla, Kaarle kuvailee.

Kuu Kaakon Yllä pitää sisällään valtavan määrän viittauksia esimerkiksi suomalaisista sananparsista, musiikillista viittauksista puhumattakaan. Sananlaskujen muotoilu uudellen ei ole kuitenkaan Kaarlelle mikään itsetarkoitus, vaan ennen kaikkea kunnianosoitus.

- Tekstissä pitää kuitenkin olla oikea tarina ja sananlaskut ovat vain tapa tukea kerrontaa, Kaarle sanoo.

Hirtehinen huumori jää osalta huomaamatta

Viikatteen musiikkia pidetään synkkänä jopa mollivoittoisessa suomalaisessa rockissa. Varsinkin varhaisten levytysten teksteissä joku vaihtoi aina hiippakuntaa ja matalaa oli tempojen lisäksi myös tunnelma.

Sen sijaan keikoilla, videoilla ja yhtyeen nettisivuilla paistaa paistaa läpi bändin hirtehinen huumori. Hyvänä esimerkkinä voi pitää tuoreinta keikkajulistetta, jossa soittajat poseeraavat järvellä klassisen Tankki Täyteen -sarjan hengessä.

Kaarle korostaa myös kotiseudun merkitystä. Hirtehisen suurennuslasin läpi katsottuna elämä on hänen mielestään helpompi hoitaa, ilman että mieleen hiipivät lopulliset vaihtoehdot.

- Kouvola on kuitenkin mustan huumorin jos ei nyt mekka, niin ainakin jonkinlainen kaivos, Kaarle toteaa.