Vapaaottelussa hiki virtaa ja kroppa sinertää

Eri kamppailulajeja sujvasti yhdistelevä vapaaottelu nauttii suurta suosiota. Esimerkiksi kickboxing team Oulun viime syksystä asti järjestämät peruskurssit ovat olleet täynnä.

vapaaottelu
Vapaaootelu BoDogFight Clash of Nations-tapahtumassa Pietarissa.
EPA / Vladimir Rodionov

Vapaaottelu on sekoitus useasta eri kamppailulajista. Tekniikoihin kuuluvat muun muassa erilaiset lyönnit, potkut, heitot, kuristukset ja lukot. Lajia tuntematon saattaa helposti yhdistää vapaaottelun amerikkalaiseen vapaapainiin, jossa vastustajaa nakellaan yleisön viihdyttämiseksi miten sattuu.

- Vapaaottelulla ei ole mitään tekemistä showpainin eli televisiosta tulevan wrestlingin kanssa. Lajissa ei ole showelementtejä kuten tuolilla hakkaamista ja köysiltä hyppimistä, sanoo Kickboxing Team Oulun päävalmentaja Leif Stenius.

Laillisesti turpaan

Oululainen Antti Korpela aloitti vapaaotteluharrastuksen vuodenvaihteessa. Kunto on noussut kohisten, laji on vienyt miehen mukanaan.

- Tässä lajissa saa lyödä kaveria laillisesti turpaan, naurahtaa Korpela ja jatkaa:

- Vakavasti ottaen laji on todella haastava ja rajat eivät tule äkkiä vastaan. Vapaaottelu on aito laji, jossa virheistä rankaistaan välittömästi.

Pahin vastustaja oma itse

- Ainakin alkuvaiheessa on kyse itsensä voittamisesta, eli että jaksaa alkaa harjoitella kovaa. Myös kilpailuissa pahin vastustaja on yleensä oma itse. Pärjätäkseen kilpailutilanteessa pitää venyä parhaimpaansa ja usein ylittää itsensä, kuvailee Kickboxing Teamin ohjaaja Heikki Tiilikka.

Vapaaotteluharjoituksissa hiki virtaa, ja urheilla saa ihan tosissaan. Lajia ei haluta opettaa väärään tarkoitukseen, ja kaikilta kurssilaisilta vaaditaankin puhdas rikosrekisteri.

- Perimmäinen tavoitteeni on kannustaa ihmisiä urheilemaan ja liikkumaan. Tarkoitus ei missään nimessä ole, että täällä opittuja taitoja hyödynnetään kadulla, Leif Stenius päättää.

Lähteet: YLE Oulu / Eeva Huovinen