Marttojen neuvo: poimi vain sieniä jotka tunnet!

Tänä syksynä sienimyrkytystapausten määrä on hämmästyttänyt sairaaloiden lääkäritkin. Kärpässienten vaarallisuudesta on puhuttu aina, mutta silti myrkytystapauksilta ei ole vältytty.

sienet

Pohjois-Karjalan Marttojen erikoisneuvoja Maarit Sallinen-Uusoksa arvelee, että sieniä ei vain kerta kaikkiaan tunnisteta.

- Aina kun poimitaan sieniä ruuaksi, pitää ehdottomasti tuntea sienet jotka valitsee. Jos on yhtään epävarma, kannattaa valkoiset helttasienet jättää kokonaan poimimatta. Jokaisen sienestäjän pitäisi opetella tunnistamaan kaksi myrkyllisintä eli valkokärpässieni ja suippumyrkkyseitikki. Sen sijaan kanttarellit ja tatit ovat aloittelijallekin helppoja tunnistettavia ja hyviä ruokasieniä, neuvoo Sallinen-Uusoksa.

Viime viikkojen myrkytysuutiset eivät kokonaan ole sienestysintoa vieneet, mutta hätkähdyttäneet ne ovat kylläkin.

- Marttojen sieninäyttelyssä tämä kyllä puhutti. Ihmiset halusivat nähdä juuri valkokärpässienen, jotta sen varmasti vastedes tunnistaisivat, Maarit Sallinen-Uusoksa kertoo.

Jos sienimyrkytystä epäilee, pitää yhteyttä ottaa lääkäriin tai Myrkytystietokeskukseen. Myrkytyksen tunnistamista hankaloittaa se, etteivät oireet välttämättä ilmene heti sienen syömisen jälkeen.

Tänä syksynä sienisato on Pohjois-Karjalassa kohtuullinen.

- Paikoitellen ruokasieniä on runsaasti, mutta toisin paikoin vähemmän, kertoo Maarit Sallinen-Uusoksa.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala/Sarah Laukkanen