Magia ja murhat rentouttavat

Ensilukemistoon on monilla kuulunut Aku Ankka ja niin myös aate- ja oppihistorian professori Maija Kallisella. Kallinen on kotoisin maalta ja sillä seudulla ei ollut monia leikkikavereita. Jotakin tekemistä piti keksiä ja hänelle se oli lukeminen.

Kotimaa
YLE / Hannu Okkonen

”Luetko paljon?” on varmaan tyhmintä mitä voi professorilta kysyä, mutta kysyttyä tuli kuitenkin. Aate- ja oppihistorian professorin työnkuvaan kuuluu paljon lukemista ja kirjoittamista. Kotisohvallekin tahtoo päätyä vain seminaaritöitä ja arvosteltavia opinnäytetöitä. Mutta sitten kun on aikaa, niin lukemisena ovat dekkarit. Mieluiten klassisia murhatarinoita Kallinen lukee englanniksi, ruotsiksi tai saksaksi, koska se on kivaa aivojumppaa. Kirjahyllystä löytyy muun muassa Colin Dexterin, P.D. Jamesin, Reginald Hillin ja Ruth Rendellin dekkareita. Yksi Kallisen suosikeista on Donna Leon, jonka kirjassa komisario Brunetti seikkailee Venetsiassa. Tämä on oiva vastapaino brittiläiseen miljööseen, jota useat dekkarit tarjoavat.

Noituutta ja jalkapalloa

Kallinen luokittelisi englantilaisen sosiaalihistorian professori James Sharpen kirjan The bewitchening of Anne Gunter dekkari-genreen, vaikka teos perustuu tositapahtumiin. Kirjan taustalla on valtava arkistoaineisto, joka perustuu muun muassa 1600-luvun alun oikeudenkäyntipöytäkirjoihin. Teos on kirjoitettu kuitenkin vetävästi salapoliisiromaanin muotoon. Kirja kertoo kaksikymppisestä Annesta, joka vuonna 1604 alkoi väittää, että hänet on noiduttu. Tyttö käyttäytyi hyvin oudosti. Hän oksensi neuloja, hänen käsivarsiinsa ilmestyi outoja viiltoja ja hän sai mitä kummallisimpia kohtauksia. Asiaa ryhdyttiin selvittämään ja hyvin pian paljastui monimuotoinen vyyhti, joka kumpusi kyläyhteisön erilaisista sosiaalisista jännitteistä. Paitsi noituus ja demonit, niin totta kai kirjaan mahtuu murha ja viime kädessä itse Englannin kuningas Jaakko I vedetään kiistan selvittelyyn mukaan. Lopussa paljastuu, että koko tapahtumaketju alkoi eräästä jalkapallo-ottelusta.

Kasvutarinaa pojille ja tytöille

Professori Maija Kallisen kirjahyllystä löytyy myös suomalaista kirjallisuutta. Hänelle positiivinen yllätys oli Hannu Väisäsen teos Toiset kengät. Yllätys se oli sen takia, että Finlandia-palkinto on Kallisen mielestä vähän pönäköitynyt instituutio, joihin hän suhtautuu lievällä varauksella. Kovin lähellä häntä ei ollut myöskään nuoren oululaisen Anteron kasvutarina, mutta Väisänen pyörittää tarinaa Anteron kautta sellaisella taidolla, että Kallisen mielestä jokainen löytää sieltä joitakin tuttuja piirteitä.

Itsekin muusana

Historiasta ja eritoten pohjoisen historiasta kiinnostuneille Kallisella olisi eräs suositus, jossa hän itse oli kirjailijan muusana. Tämä rovaniemeläisen Pekka Jaatisen kirja ilmestyy näillä näkymin ensi keväänä. Kallinen on lukenut ja kommentoinut ensimmäistä käsikirjoitusversiota ja tuntee teoksen nimellä Vain tänne asti yltää maailma. Kirja kertoo toisen maailmansodan aikaan Varangin niemimaalla eli Norjan koillisosassa eläneistä ihmisistä ja heidän kohtaloista sodan pyörteissä. Kirjassa tulee esille yhtäältä sodan julmuus ja toisaalta inhimillisyys kaiken rujouden keskellä. Muusana oleminen oli Kallisen mielestä ainutlaatuinen kokemus.

Lähteet: YLE Oulu / Hannu Okkonen