Koululaiset kirmasivat perunapelloille

Viikin pelloilla nostettiin perunaa opetusmielessä. Helsingin normaalikoululaiset ovat osa 16 koululuokan kokeilua, jossa lapset tutustuvat perunaan ruokalajina.

peruna
Alexandra Kivinen kaivaa perunoita pellosta.
Viidesluokkalainen Alexandra Kivinen kaivaa satoa pellosta.YLE Helsinki

Viikin pelloilla kävi torstaina kuhina, kun Helsingin Normaalikoulun viidesluokkalaiset säntäsivät sadonkorjuuseen. Perunan ilosanomaa julistavan Pro Peruna -yhdistyksen edesauttamana mukulat saatiin keväällä maahan ja syksyn tullen myös pois sieltä. Suurimmilla yksilöillä olisi ruokkinut miltei koko 45-päisen lapsiauman ja sato oli muutenkin mainio. Yhden isoimmista perunoista sai Alexandra Kivinen, joka oli muutenkin tyytyväinen satoonsa.

- Aika paljon tuli, et en mä oo koskaan saanut noin paljoa, Kivinen ihasteli.

Kivinen on perunankasvattajana jo konkari, ja kasvimaa on tullut tutuksi mummon ja papan kanssa. Myös koulutoveri Jiri Kuisma on kasvattajana kokenut. Nuoren miehen nimi merkitsee tsekiksi maanviljelijää ja se näkyy sadossa. Hyvän saldon salaisuus on riittävässä multamäärässä.

- Se johtuu siitä että laittaa ne perunat riittävän syvälle ettei tuu vihreitä perunoita. Ne ei saa auringonvaloa, Kuisma tietää.

Peruna maistuu koululaisille

Vanhemmat ikäpolvet ovat olleet perunalla kyllästettyjä jo kotona eikä koulujen kuuluisat kumiperunat ainakaan potun mainetta ole parantaneet. Vaikka nykynuorillekin kuminen lisuke on valitettavan tuttu, monelle peruna maittaa edelleen.

Roosa Punkarikin huikkaa nostopuuhien keskeltä että peruna maistuu. Samalla linjalla on Punkarin kaveri Jenni Liukko, joka kertoo syövänsä perunaa siinä missä riisiä ja muitakin lisukkeita. Ensikertalaiset aikovat ryhtyä kasvatushommiin myös jatkossa, vaikkakaan eivät ehkä vielä näillä ikävuosilla. Karim Hamadilla sato-onni ei ole ollut aivan tyttöjen luokka, mutta perunasanoma on mennyt perille.

- Peruna on hyvää ja aina kun sitä ajattelee tulee nälkä, Hamad kehuu.

Perunatietous leviää

Tänä vuonna Pro Perunan perunanviljelykampanjassa oli mukana 16 koululuokkaa eri puolilta Suomea, Uudeltamaalta Normaalikoulun lisäksi pottuja pantiin maahan koululaisvoimin Tammisaaressa. Ensi vuonna toimintaa on tarkoitus laajentaa yhä useampaan kouluun. Kampanjan tavoitteena on markkinoida perunaa ekologisena ja terveellisenä vaihtoehtona. Vastaisku on kohdistettu etenkin pasta- ja riisikulttuuria vastaan.

Lähteet: YLE Helsinki/ Marika Ahonen