Rukiista mitattiin ennen talon varallisuus

Nykyään ruis muiden viljalajien tapaan kerätään puimalla. Ennen vanhaan sirpit heiluivat pellolla ja tätä vanhaa perinnettä elvytetään aika ajoin, mm. tänään liikuntailtapäivän merkeissä.

Kuva: Yle

Ilmajoella, jossain metsäin takana, ruispellon rahinassa sirpit viuhuu kuin ennen vanhaan. Varsinainen keruu tapahtuu pääosin puimalla, mutta välillä on ihan harrastusmielessä ja liikunnan kannalta mukavaa muistella menneitä aikoja, ja hoitaa keruu sirpin avulla. Jorma Väli-Torala, Esko Rajala ja Armas Tynjälä ovat kokeneita rukiinkerääjiä, sillä ensimmäiset keruut tehtiin jo pikkupoikana koulun jälkeen.

- Moon teheny haavan jo 50-vuotta sitten ja se pitäisi riittää, sanoi Jorma Väli-Torala, kun Esko Rajala muistutteli miten hommassa tulee helposti haavoja.

Muistot poikavuosien keruuajoista ovat hyviä, vaikka keruuaika välillä tympikin. Eväitä, pullaa ja kahvia, muisteltiin suurella lämmöllä.

- Kahvi oli kirkkaassa lasipullossa, jonka villasukka piti lämpöisenä, Väli-Torala muisteli. Ei silloin vileä ollut termospulloja.

Maisemakin on vuosien varrella muuttunut:

- Ojanreunat olivat täynnä luhurikkoja ja ruiskaunokit kukkivat, mutta niitä ei enää näe, Tynjälä harmittelee.

Viljelijän kannalta mennyt kesä oli hyvä:lämpöä ja sateita saatiin sopivasti. Rajala kuitenkin ihmettelee, että miksi ruista viljellään niin vähän. Turpeinen Etelä-Pohjanmaakin antaa hyvän maaperän rukiinviljelylle.