1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Yhdysvallat ehdottaa kansainvälisiä pankkistandardeja

Yhdysvallat julkisti torstaina hahmotelmansa kansainvälisistä standardeista, joilla säädellään pankkien pääomavaatimuksia. 14-sivuisessa ehdotelmassa suurille ja keskenään linkittyneille yrityksille vaaditaan nykyistä korkeampaa pääomavarantoa, jotta nämä yritykset eivät horjuttaisi talousjärjestelmää.

talous
Timothy Geithner
EPA / Michael Reynolds

Ehdotuksen mukaan pankkien ja muiden finanssiyritysten pitäisi lisätä varallisuuttaan, jolla kattaa mahdolliset luottotappiot. Lisäksi ehdotuksessa sanotaan, että tavallista korkeampi varallisuuspuskuri pitäisi olla niillä yrityksillä, joiden toimintaan sisältyy korkea riski.

Yhdysvaltain valtiovarainministeri Timothy Geithner toivoo, että kansainvälinen yhteisymmärrys pelisäännöistä saavutetaan viimeistään ensi vuoden aikana. Geithnerin tavoite on, että uudet säännöt otetaan käyttöön vuonna 2012.

Geithner toivoo ehdotukselle mahdollisimman laajaa kannatusta. Yhdysvallat pelkää, että sen omat rahoitusyritykset jäävät heikoille, jos Yhdysvallat nostaa rahoitusvaatimuksia, mutta muut maat eivät.

Geithnerin on tarkoitus esitellä ehdotustaan G20-maiden perjantaina Lontoossa alkavassa kokouksessa.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi