1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Päähallituspuolueet riidoissa ydinvoimaloiden määrästä

Päähallituspuolueet keskusta ja kokoomus ovat ajautuneet julkiseen kinasteluun uusien ydinvoimaloiden määrästä. Kokoomuksessa haluttaisiin antaa luvat kaikille kolmelle hakijayhtiölle. Keskustalainen elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen pitää edelleen esillä myös vaihtoehtoa, ettei lupaa annettaisi yhdellekään voimalalle.

Kuva: YLE TV-uutiset / Grafiikka

Päähallituspuolueista kokoomuksen into ydinvoiman lisärakentamiseen on jo selvä. Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Jyrki Katainen on vaatinut myönteistä päätöstä kaikille kolmelle voimalahakemukselle.

Puolustusministeri Jyri Häkämies (kok.) on mennyt vieläkin pidemmälle ja sanonut, ettei hallituksen pitäisi ylipäätään lainkaan rajoittaa ydinvoimarakentamisen määrää.

Keskustalle ydinvoiman lisärakentaminen on sen sijaan ollut aina vaikea paikka. Nykyistä pääministeriä Matti Vanhasta (kesk.) juhlittiin eduskunnassa 1990-luvulla sankarina, kun yritys ydinvoiman lisärakentamisesta kaatui Vanhasen ponteen.

Vanhasen jyrkkyys ydinvoimaa kohtaan on sittemmin lieventynyt, mutta epäselvää on, millaisen kannan voimaloiden määrään keskusta nyt ottaa.

Erityisesti elinkeinoministeri Pekkarisen lausuntoja on yritetty tulkita suurennuslasin alla, mutta selvää ei ole saanut.

Pekkarisen harmiksi oman ministeriön pitkän linjan ydinvoimamies ylijohtaja Taisto Turunen ilmoitti alkuviikosta omin päin, että ministeriön kanta on yksi voimala. Viestin sisältö oli, että lisää ydinvoimaa tarvitaan. Turunen on urallaan kouluttanut ydinvoimamyönteisiksi myös ministeritason esimiehiään.

Keskustassa nähty jo täyskäännöksiäkin

Toistaiseksi näyttävimmät kuperkeikat on esittänyt Seppo Kääriäinen. Hän vastusti kansanedustajana ydinvoiman lisärakentamista, mutta ryhtyi kauppa- ja teollisuusministerinä sitä kannattamaan ja palasi sitten taas ministeritehtävien jälkeen ydinvoiman vastustajaksi.

Nyt paineiden alla on Pekkarinen, joka on eduskunnassa tähän asti äänestänyt aina ydinvoimaa vastaan.

Pekkarinen muotoili alkuviikosta nykyisen kantansa uusien ydinvoimaloiden määrään näin:

- Nollasta ylöspäin ja jossakin siellä välillä tai mitä se lopullinen esitys tulee olemaan. En käy sitä tarkkaan ennakoimaan.

Uusia ydinvoimaloita hinkuvat kokoomuslaiset laskevat joka tapauksessa jo niin, että Pekkarisen ja keskustan esitys tulee olemaan tuo Turusen ilmoittama yksi ja kun kokoomus vaatii kolmea, on kompromissina ja lopputuloksena sitten kaksi.