Turkki taipuu vesikiistassa

Turkki pyrkii lisäämään Tigris ja Eufrat jokien virtaamaa Syyrian ja Irakin painostuksesta. Samalla Turkki varoittaa, että sekin kärsii ankarasta kuivuudesta.

Ulkomaat

Vain muutamaa tuntia aiemmin Turkin energiaministeri Taner Yildiz oli ilmoittanut, että maa ei pysty lisäämään jokien virtaamaa omien tarpeidensa vuoksi.

Vesikiistat ovat viilentäneet Turkin ja sen eteläisten naapurimaiden välisiä suhteita. Kiistat uhkaavat alueen vakautta, kun väestö lisääntyy ja vedentarve kasvaa. Poikkeuksellisesta kuivuudesta jo kaksi vuotta kärsinyt Irak on syyttänyt Turkin lisäksi myös Syyriaa Eufratin ja Tigrisin sekä niiden sivujokien vesien liiallisesta käytöstä.

Irakin vesipulan syynä ovat myös Turkin ja Syyrian rakentamat padot, asiantuntijat sanovat. Turkin ympäristöministerin Veysel Eroglun mukaan maa yrittää lisätä jokien virtaamaa yli sille asetetun velvoitteen, joka on 500 kuutiometriä sekunnissa. Eroglu ei kuitenkaan ilmoittanut kuinka paljon velvoite mahdollisesti ylittyy. Energiaministeri Yildiz kertoi aiemmin, että jo nyt Turkki päästää jokiin 517 kuutiota sekunnissa.

Lähteet: AP