1. yle.fi
  2. Uutiset

Minnan monta puolta

Minna Canth tulee Kouvolan näyttämölle yhteiskunnallisena musikaalina. Canth oli omana aikanaan monelle punainen vaate.

musikaalit
Elina Ylisuvanto ja Kaija Viinikainen, Kouvolan teatteri
Elina Ylisuvanto ja Kaija ViinikainenYLE / Eijaleena Martikainen

Kouvolan teatterin tämän syksyn suurtuotanto tulee ensi-iltaan 10.9. Ohjaaja Kaija Viinikaisen mielestä Minnan elämäkerta on hurja.

- Minnan elämä on sellaista, että siinä on monta käännekohtaa. Ritva Holmberg on kirjoittanut siitä niin dramaattisen, että se ihan pärjää tällaiselle keksitylle näytelmälle. Hän on saanut omana aikanaan niin paljon aikaan ja avannut puheenvuoroillaan niin paljon asioita.

Näyttämöllä Minna elää kaksikymppisestä viisikymppiseksi. Pääosan esittäjä tavoittelee Minnan haavoittuvuutta ja sisua.

- Kun on saanu niin paljo pahaa niskaansa, niin kyllä siinä on ollut heikkoja hetkiä. Mutta hän on aina noussut, Elina Ylisuvanto sanoo.

Liehuva liekinvarsi

Musikaalin Minna elää railakasta elämää, flirttailee, mutta ajaa yhteiskunnallista asiaa.

- Siinäpä se onkin, hänessä oli kaikenlaista, Ylisuvanto sanoo.

- Monesti ihmisiä lokeroidaan, vaikka että jos on älykäs niin ei ole viehättävä. Minnan viime vuosia leimaama yhteiskunnallinen tantta -rooli on jäänyt ihmisten mieleen, mutta hän on pitänyt Kuopiossa salonkia, ollut iloinen ja kekseliäs - sekin on Minnaa, Viinikainen tukee.

Musikaalin laulujen sanat on kirjoittanut runoilija Ilpo Tiihonen. Aihekaan ei ole musikaalille tyypillinen.

- Mahtavaa on se, että kerrankin tehdään musikaali jostain oikeesta aiheesta - ettei se ole aina sitä amerikkalaista huttua, Ylisuvanto ilakoi.

Yleisöä kalastetaan myös musikaalille tyypillisemmin keinoin. Näyttämöllä on välillä iso joukko, menoa ja tanssia. Ohjaaja on ottanut myös Minnan lapset näyttämölle.

Lue seuraavaksi