1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Pekka Streng hurmasi lapsuudessaan myrskyläläiset

Myrskylässä lapsuutensa viettänyt Pekka Streng vaikutti merkittävästi suomalaisen progressiivisen rockin kehitykseen. Vaikka hän kuoli vain 26-vuotiaana, elää hänen perintönsä edelleen.

Pekka Streng. Kuva: Art Films production

Myrskylässä ei jäänyt huomaamatta vuonna 1948 syntyneen Pekka Strengin omalaatuisuus ja lahjakkuus. Muutettuaan Sysmästä Myrskylään pienenä poikana, löysi hän heti paikkansa kyläyhteisössä ja koulussa. Pekan 4-luokan koulutoveri Merja Haikkola muistelee Pekkaa lämmöllä.

- Kaikki luokan tytöt olivat ihastuneita Pekkaan ja ihailivat häntä kovasti. Pekka oli esimerkiksi hirveän hyvä lähes kaikissa kouluaineissa. Jo kymmenvuotiaana tajusin, että Pekka on lahjakkuudessaan valovuosien päässä edellä meistä muista.

Merjalla on jäänyt erityisesti mieleen Pekan syntymäpäivät, jonne kaikki odottivat kutsua kuin linnanjuhliin. Merja oli onnekseen yksi kutsutuista.

- Me mentiin kaikki Pekan huoneeseen ja siellä oli rummut. Pekka alkoi soittaa niitä ja minä olin aivan vaikuttunut. En ollut eläissäni nähnyt aiemmin rumpuja.

Pekka antoi kohteliaat rukkaset

Myös Pirkko Räty muistaa Pekka Strengin hyvin elävästi. Strengin perhe asui Rätyjen naapurissa vain puolen kilometrin päässä. Rätyjen perhe vieraili usein iltaisin Strengeillä ja Pirkon mieleen on jäänyt kuinka välitön tunnelma heillä oli.

- Se oli hyvin erilainen kyläilypaikka. Heidän luonaan luettiin satuja ja lausuttiin runoja. Se oli sellaista värikästä ja jännää.

Kuten muutkin Pekan tyttöystävät, Pirkkokin oli ihastunut Pekkaan. Omien sanojensa mukaan kyse oli jopa rakkaudesta. Ikävä kyllä 9-vuotiaan tytön tunteet eivät saaneet vastakaikua. Toki herrasmiehenä Pekka hoiti tilanteen tyylikkäästi.

- Sanoin Pekalle koulun pihalla, että minä rakastan sinua. Pekka katsoi minua syvälle silmiin ja sanoi ”kyllä minäkin rakastan sinua, mutta minulla on Sysmässä tyttö, Ulla, ja minun pitää olla hänelle uskollinen”.

Vaikka Pirkon sydän särkyi, ystävyys jatkui ennallaan ja koulumatkat kuljettiin yhdessä.

Seiväshyppy oli Pekan laji

Pekka oli suosittu myös poikakaveriensa joukossa. Yksi hänen ystävistään oli Jouko Räty, jonka kanssa Pekka harrasti niin musiikkia kuin urheiluakin.

- Ensin soiteltiin omatekoisia soittimia, mutta sitten kymmenvuotiaina hankimme oikeat kitarat. Kävimme kanttorin luona kitaratunneilla ja perustimmepa myös Rumpalipojat nimisen bändin, jonka kanssa esiinnyimme muutamissa Marttojen tilaisuuksissa, Jouko kertoo.

Urheilun puolelta Pekka oli hyvä hyppylajeissa. Talvella harrastettiin mäkihyppyä ja poikien kesken tehtiin omia hyppyreitä. Kesällä Pekan lajiksi muodostui seiväshyppy, vaikka hän oli hyvä myös juoksussa ja pituushypyssä. Pekka muun muassa voitti Lahden piirimestaruuskisat seiväshypyssä vähän alle neljän metrin tuloksella.