Hyppää sisältöön

Kuvia elokuvasta Tulitikkuja lainaamassa

Suurin osa vuonna 1937 osin Hämeenlinnassa kuvatun elokuvan Tulitikkuja lainaamassa näkymistä on tiedossa. Yllätys elokuvatutkijoille oli, että Maiju Lassilan tarinaa kuvattiin myös Vanajan Kappolassa. Ennen ohjelmaamme teillä on tilaisuus katsoa puheena olevien kohtausten kuvia.

Possun takaa-ajoa Lukiokadulla Hämeenlinnassa Kuva: YLE Häme

Uusin Tulitikkuja lainaamassa elokuvan hämeenlinnalainen selvitys paljasti, että Suomen kansallisfilmografiaan tallennetut elokuvan tiedot olivat osin vääriä. Hämeenlinnalaiset Ahti ja Vilho Matoniemi sekä Unto Määttänen olivat vuonna 1994 saaneet jäljitettyä suuren osan näkymistä. Radio Häme kävi elokuvan uudelleen läpi, ja tiedot ovat nyt tarkentuneet.

Hämeenlinnassa Tulitikkuja lainaamassa elokuvalla on ollut nostalginen maine kadonneen puutalokaupungin dokumenttina. Todellisuus on hieman vaatimattomampi. Kuvausryhmä liikkui vain muutamilla kaduilla. Koska Hämeenlinnan piti esittää Join kaupunkia, kuvaaja oli tarkoin karttanut kaupungin tunnistettavia maamerkkejä.

Selvitys oli aikaa vievää. Kuvausryhmän muistiinpanoja tarkoista kuvauspaikoista ei näytä olevan olemassa. Monista komeistakaan taloista ei tunnu löytyvän valokuvaa, ei edes Hämeenlinnan historiallisen museon kokoelmista. Lisäksi puu-Hämeenlinnan kadut muistuttivat matalien talojen riveineen, suurine puineen ja mukulakivikatuineen toinen toisiaan. Aikalaismuistajiakaan ei ole montaa.

Pahoittelemme tv-ruudulta kuvattujen otosten huonoa laatua.