1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jean Sibelius

Tulitikkuja lainaamassa tiedot täydentyivät

Puuttuvat palaset hämeenlinnalaisista kuvauspaikoista löytyivät Kasarmikadulta, Sibeliuksenkadulta ja Palokunnankadulta.

Jean Sibelius
Tulitikkuja lainaamassa - Possu ilmestyy kuvaan, Kasarmikatu Lukiokadun risteyksen yläpuolella
Possu ilmestyy kuvaan, Kasarmikatu Lukiokadun risteyksen yläpuolellaYLE Häme

Tiedot vuonna 1938 ensi-iltansa saaneen elokuvan Tulitikkuja lainaamassa kuvauspaikoista ovat vielä täydentyneet. Radio Häme esitti yhteenvedon tähän asti selville saaduista kuvauspaikoista iltapäivässä 6.7. Kesällä 1937 kuvattu komedia tallensi nostalgisia näkymiä sen ajan pienestä puutalokaupungista.

Elokuvassa on kohtaus, jossa päähenkilöt Ihalainen ja Vatanen ovat päässeet ensimmäisen kerran putkasta ja ajavat hevosellaan Joen kaupungissa. Heidän eteensä ilmestyy possu, jonka takaa-ajo kohta viilettää kolmikkoa pitkin nupukivikatuja. Kansallisfilmografia on sijoittanut kohtauksen Saaristenkadulle. Elokuvsarjassamme on veikkailtu myös Lukiokatua. Hämeenlinnalaissyntyinen Kai Heikintupa tunnisti näkymän tutuista taloista ja portista Kasarmikadulle, vastapäätä Pelastusarmeijan taloa.

Elokuvassa Ihalainen ja Vatanen ovat hukanneet hevosensa ja sitä etsiessään kiipeävät nupukivistä mäkeä, joka varrella on pieniä puutaloja. Kai Heikintupa on varma, että kortteli oli Sibeliuksenkadulla Niittykadun ja Koulukadun välillä. Hän on melko varma myös puuttuvasta seuraavasta kohtauksesta. Hän epäilee, että katunäkymä on Palokunnankadulta läheltä Saaristenkadun kulmaa.

Sarjan jälkeen Hämeenlinnan kohtauksista puuttuu enää aivan pieniä paloja. Lisätiedot ja yhteydenotot ovat edelleen tervetulleita. Kansallinen audiovisuaalinen arkisto tallentaa tiedot uuteen suomalaisen elokuvan tietokantaansa.

Lue seuraavaksi